Krievijas draudi. ASV apsver Ukrainas regulārās armijas karavīru apmācīšanu

Ārvalstīs
BNS, LETA--AFP

ASV, Ukraina
Foto: Foto: US DoD

ASV apsver Ukrainas regulārās armijas karavīru apmācīšanu turpmāko mēnešu laikā, paziņojis ASV armijas Eiropā komandieris ģenerālleitnants Bens Hodžs.

Krievijas draudi. ASV apsver Ukrainas regulārās armijas karavīru apmācīšanu

Tādējādi tiktu paplašināta ASV programma, kas tiek attiecināta uz karavīriem Ukrainas Iekšlietu ministrijas pakļautībā.

Ukraina ir nosūtījusi aptuveni 64 000 karavīru uz austrumu konflikta zonām, kā arī Iekšlietu ministrijas spēkus.

Ģenerālleitnants Hodžs atklāja, ka ASV novembrī sāks apmācīt Aizsardzības ministrijas pakļautībā esošās regulārās armijas vienības, tiesa, piebilstot, ka gala lēmums vēl nav pieņemts.

Apmācība koncentrēsies uz pamata taktiskajām aktivitātēm ar uzsvaru uz dzīvību glābšanas tehnikām un operācijām bīstamos apgabalos, atklāja ģenerālleitnants Hodžs.

"Tas ir ļoti efektīvs veids, kā viņiem palīdzēt, kas obligāti neprasa ieročus," sacīja ģenerālleitnants.

Tomēr ASV sabiedrotajiem Eiropā vēl jādod savas atbalsts šim plānam, piebilda ģenerālleitnants Hodžs, brīdinot, ka NATO vienotība, viņaprāt, ir pats svarīgākais.

Konflikts Ukrainas austrumos ilgst jau 15 mēnešus, un tajā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 6500 cilvēku, un viņš sacīja, ka šobrīd iespējams jauns saasinājums.

Viņš piebilda, ka Krievijas ilgtermiņa mērķis, iespējams, arī nebija kontroles pārņemšana pār Ukrainas austrumiem vai zemes koridora radīšana, savienojot Krieviju ar Krimu.

Krievijas interesēs ir paturēt Ukrainu nestabilā stāvoklī un darīt visu Ukrainas prezidenta Petro Porošenko varas graušanā, lai Ukraina nekad nevarētu pievienoties Eiropas Savienībai (ES), uzskata ģenerālleitnants Hodžs.

Kaujās Ukrainas austrumos gājuši bojā astoņi karavīri

Aizvadītajā diennaktī pretterorisma operācijas zonā Ukrainas austrumos gājuši bojā astoņi un ievainoti 16 Ukrainas karavīri.

To trešdien brīfingā Kijevā paziņoja pavēstīja Ukrainas prezidenta administrācijas preses pārstāvis pretterorisma operācijas jautājumos pulkvedis Andrijs  Lisenko, vēstīja aģentūra UNIAN.

Pieci no šiem karavīriem gājuši bojā Staņica Luganskas rajonā, pārbaudot mīnu nocietinājumus pie Ukrainas un Krievijas robežas. Sīkākas ziņas par notikušo Lisenko nesniedza.

Viņš piebilda, ka aizvadītajā diennaktī paaugstinājusies apšaužu intensitāte, un šo apšaužu skaits bijis vairāk nekā 100.

Dalies ar šo ziņu