ASV apsver iespēju nosūtīt uz Irāku vēl vairākus simtus karavīru

Konfliktu zonas
LETA—REUTERS/AFP
ASV karavīri
Foto: Foto: defense.gov

ASV administrācija apsver iespēju izveidot militāro bāzi Irākas Anbāras provincē un nosūtīt uz kara plosīto valsti vēl vairākus simtus militāro padomnieku un instruktoru, kas atbalstītu irākiešu armiju cīņā pret teroristisko grupējumu "Islāma valsts", otrdien atzina amatpersonas.

ASV apsver iespēju nosūtīt uz Irāku vēl vairākus simtus karavīru

Lai gan lēmumu vēl oficiāli jāapstiprina prezidentam Barakam Obamam, Irākā jau esošā militārā kontingenta palielināšana, šķiet, ir tas no vairākiem piedāvājumiem, kā pastiprināt cīņu pret "Islāma valsti", kuram Baltais nams dod priekšroku.

"Islāma valsts" paziņo par Sirtas ieņemšanu Lībijā

Teroristiskais grupējums "Islāma valsts" otrdien paziņojis, ka tā kaujinieki Lībijā ieņēmuši Sirtu, padzenot grupējuma "Fajr Libya" kaujiniekus.

Organizācija SITE, kas uzrauga islāmistu ekstrēmistu aktivitātes tīmeklī, vēsta, ka "Islāma valsts" publiskojusi fotogrāfijas, kurās redzami grupējuma kaujinieki Sirtā, kā arī kritušo "Fajr Libya" kaujinieku līķi.

ASV vadītās koalīcijas uzlidojumos "Islāma valstij" nogalināti vairāk nekā 10 000 džihādistu

ASV vadītajos gaisa uzlidojumos teroristu grupējuma "Islāma valsts" pozīcijām deviņu mēnešu laikā, kopš norisinās šī kampaņa, nogalināti vairāk nekā 10 000 džihādistu, paziņojis ASV valsts sekretāra vietnieks Entonijs Blinkens.

Viņš sacīja, ka "Islāma valstij" tie ir milzīgi zaudējumi, kam galu galā būs ietekme.

ASV vadītās koalīcijas valstis, kas veic uzlidojumus "Islāma valsts" pozīcijām Irākā un Sīrijā, otrdien tikās Parīzē, kur pauda atbalstu Irākas valdības plānam atgūt džihādistiem zaudētās teritorijas.

Koalīcija ir izpelnījusies kritiku, ka savā kampaņā paļaujas tikai uz gaisa uzlidojumiem, neiesaistot karavīrus, bet Blinkens uzsvēra, ka panākts ievērojams progress.

"Islāma valsts" tagad kontrolē par 25% mazāk Irākas teritorijas nekā pirms deviņiem mēnešiem, daļa džihādistu ekipējuma ir iznīcināta, un daudzi kaujinieki nogalināti, sacīja Blinkens.

ASV vadītā koalīcija deviņu mēnešu laikā veikusi aptuveni 4000 uzlidojumu džihādistu pozīcijām.

Irākas vēstnieks Francijā Fareds Jassens intervijā radio sacīja, ka sabiedrotie ir ņēmuši vērā Bagdādes lūgumu pēc ieročiem, lai cīnītos pret džihādistiem.

"Amerikāņi ir apsolījuši mums un drīz piegādās raķetes, kas mainīs situāciju," sacīja vēstnieks.

"Franči dos mums līdzīgus ieročus, munīciju, un mēs apspriežam citus sadarbības projektus," norādīja Fareds.

Dalies ar šo ziņu