Krievijas draudi. Ukrainā sagūstītie Krievijas karavīri atzinuši, ka dien Krievijas armijā

Konfliktu zonas
LETA—AFP/UNN/ROSBALT.RU/UKRAINSKA PRAVDA/GRANI.RU
Krievijas karav'iri
Foto: Foto: Reuters

Ukrainas austrumos sestdien sagūstītie divi Krievijas karavīri atzinuši, ka dien Krievijas bruņotajos spēkos, ceturtdien paziņojusi Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO).

Krievijas draudi. Ukrainā sagūstītie Krievijas karavīri atzinuši, ka dien Krievijas armijā

"Abas personas apgalvoja, ka ir Krievijas Federācijas bruņoto spēku vienības locekļi. Viņi apgalvoja, ka atradušies izlūkošanas uzdevumā. Viņi bija bruņoti, bet viņiem nebija doti rīkojumi uzbrukt," pēc abu karavīru izjautāšanas Kijevas slimnīcā paziņoja EDSO.

"Viens no viņiem sacīja, ka saņēmis pavēles no savas armijas vienības doties uz Ukrainu; pēc trim mēnešiem viņš tiktu nomainīts rotācijas kārtībā. Viņi abi sacīja, ka jau iepriekš bijuši Ukrainā," teikts EDSO publicētajā ziņojumā.

Ukraina apsūdzējusi aizturētos - kapteini Jevgēņiju Jerofejevu un seržantu Aleksandru Aleksandrovu - par piedalīšanos teroristiskās aktivitātēs, bet apsolījusi atbrīvot, ja viņi atzīsies visā publiskas tiesas prāvas laikā.

Kijeva mēģina izmantot šo gadījumu, lai pierādīti sen apgalvoto, ka Krievija atbalsta prokremliskos kaujiniekus ar ieročiem un sūta uz Austrumukrainu savus regulārās armijas karavīrus.

Krievijas Aizsardzības ministrija atzinusi, ka Ukrainā ir aizturēti militāri sagatavoti Krievijas pilsoņi, tomēr taisnojas, ka sagūstīšanas brīdī viņi vairs neesot bijuši aktīvajā dienestā.

Krievijas armija pirmdien pieprasīja, lai Ukraina nekavējoties atbrīvo abus gūstekņus un solīja sākt tiešas sarunas par šo lietu ar Ukrainas drošības dienestu.

Vai šādas sarunas patiešām notiek, nav zināms.

Ministrs: Krievijas karavīri mēģināja nogalināt ukraiņu gūstā nonākušos biedrus

Ukrainas austrumos karojošie Krievijas karavīri mēģinājuši nogalināt savus armijas biedrus - Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) specvienības karavīrus -, kad sapratuši, ka tie nonākuši Ukrainas armijas gūstā, paziņoja Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins.

To, ka sagūstītie Krievijas karavīri nonākuši Ukrainas slimnīcā, ministrs komentēja ar vienu frāzi - "glābt no savējiem".

"Mūsu karavīri viņus faktiski izvilka uz saviem pleciem, lai glābtu viņiem dzīvību. Krievi, kad saprata, ka viņi ir nonākuši mūsu rokās, mēģināja viņus nogalināt. Šis gadījums ir aiz saprāta robežām," atzina Kļimkins.

Abi Krievijas īpašā grupējuma karavīri Ukrainas robežu šķērsojuši ar konkrētu mērķi - rīkot teroraktus Ukrainas teritorijā, norādīja ministrs.

Porošenko: Donbasā pāris mēnešos aizturēti 80 Krievijas karavīri

Donbasā pāris mēnešu laikā ir aizturēti vairāk nekā 80 Krievijas karavīru, intervijā britu raidsabiedrībai BBC atzina Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

"Runāsim tieši - mēs nekarojam ar Krievijas atbalstītajiem separātistiem. Tas ir īsts karš ar Krieviju. Šodien sagūstīja divus Krievijas karavīrus, pirms dažām nedēļām un mēnešiem sagustīja attiecīgi 20 un 60 Krievijas īpašo uzdevumu vienību karavīrus. Tas ir kārtējais spēcīgais pierādījums," sacīja prezidents.

Runa ir par Krievijas īpašo uzdevumu vienību īstiem virsniekiem, kas uz Ukrainas teritoriju atbraukuši karot, viņš uzsvēra.

Pret nule kā aizturētajiem Krievijas karavīriem Ukrainas puse izturas, ievērojot visas humānās normas, norādīja prezidents.

"Mēs šiem karavīriem nodrošinām pieeju visām humānajām organizācijām. Pie viņiem jau bijuši EDSO un Sarkanā Krusta pārstāvji. Kādi vēl pierādījumi mums būtu jāsniedz pasaulei? Kaut arī pasaule mums tāpat jau tic. Kādi vēl pierādījumi būtu jāsniedz Krievijai, ka tie ir viņu karavīri, viņu regulārie bruņotie spēki, viņu karš un agresija," vaicāja Porošenko.

Krievijā uzieti vairāki nesen kritušu karavīru kapi

Krievijas aktīvisti Vadims Korovins un Ruslans Ļevijevs radio "Eho Moskvi" ēterā paziņojuši, ka vairākos reģionos atrasti nesen kritušu Krievijas armijas specvienību karavīru apbedījumi. Viņi ir pārliecināti, ka karavīri krituši Ukrainas austrumos 4. un 5. maijā.

Aiz Krievijas robežām krituši trīs Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) īpašo uzdevumu 16.atsevišķās brigādes karavīri, Ļevijevs paziņoja sociālajā tīklā "Facebook" un "Eho Moskvi" ēterā.

Netālu no Tambovas Novije Ļadi ciema kapsētā apglabāts Antons Saveļjevs (iesauka Sava), vēsta aktīvisti. Vēl viens īpašo uzdevumu vienības karavīrs Timurs Mamajuslovs (iesauka Mamajs) apglabāts Kuktjakas ciema kapos Tatarstānā, bet Ivans Kardapolovs (iesauka Kardans) - Kurgānas apgabala Šumihas kapos, apliecināja aktīvisti.

"Viņi pabeidza obligāto dienestu un tad noslēdza līgumu, tas ir, viņiem ir gadi 20-21," radio pastāstīja aktīvisti.

Atbilstoši viņu informācijai karavīri krituši Luhanskas apgabala Zolotē vai Doņeckas apgabala Širokinē 4. un 5. maija kaujās.

Šādus secinājums ļauj izdarīt kritušo karavīru radinieku informācija sociālajos tīklos un tur ievietotās fotogrāfijas, skaidroja aktīvisti.

Viņi sazinājušies ar Natāliju Saveļjevu - viena kritušā karavīra māti. Viņa tobrīd bijusi armijas vienībā, bet vēlāk atteikusies atbildēt uz jautājumiem.

Organizācija: Čečenu gūstā var atrasties 400-700 Ukrainas pilsoņu

Krievijas Kaukāza novados Čečenijā un Adigejā atbilstoši dažādiem datiem varētu atrasties no 400 līdz 700 Ukrainas pilsoņu, kas Donbasā sagūstīti kauju gaitā, pavēstīja sabiedriskā organizācija "Atvērtā Krievija".

Bez vēsts pazudušo Ukrainas karavīru radinieki stāstījuši, ka viņiem no Čečenijas un Adigejas no Krievijā reģistrētiem telefonu numuriem zvanījuši vai nu paši pazudušie, vai arī nepazīstami cilvēki.

Dažiem tuviniekiem zvanījuši Krievijas cilvēktiesību aktīvisti un paziņojuši, ka viņu radi atrasti Krievijas cietumos.

Tiek arī saņemta informācija, ka šajos cietumos no smagi ievainotajiem un sakropļotajiem gribējuši atbrīvoties.

Dažiem radiniekiem zvanījuši nepazīstami cilvēki, kas krieviski runājuši ar austrumnieku akcentu, par lielu "atlīdzību" piedāvājot atbrīvot pazudušos karavīrus. Dažkārt šādi piedāvājumi nodoti ar brīvprātīgo starpniecību.

"Jūsu radinieki ir pārdoti verdzībā, un jūs viņus nekad neredzēsiet," teikuši zvanītāji.

No gūsta atbrīvotie liecinājuši, ka viņi vairākkārt vesti strādāt uz Krievijas Rostovas apgabalu vai dziļāk Krievijas iekšienē, bet pēc tam pārvesti pāri robežai atpakaļ.

Daudzi Ukrainas karavīri nav atrodami nedz kritušo, nedz sagūstīto sarakstos.

Donbasa konflikta laikā bez vēsts pazuduši 1460 cilvēki, bet vēl teju 400 atrodas gūstā, iepriekš sacīja Ukrainas eksprezidents un pārstāvis Donbasa konflikta noregulējuma kontaktgrupā Leonīds Kučma.

Porošenko: Donbasa konfliktā krituši 1800 Ukrainas karavīru un 7000 mierīgo iedzīvotāju

Donbasa konfliktā dzīvību zaudējuši 1800 Ukrainas karavīru un 7000 mierīgo iedzīvotāju, intervijā britu raidsabiedrībai BBC atzina Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

"Tā ir katastrofa, un katastrofa ne tikai mātēm, bet visai valstij. Katastrofa katrai ģimenei, kas ir zaudējušas 1800 karavīru, katrai ģimenei, kas ir zaudējušas teju 7000 mierīgo iedzīvotāju," sacīja prezidents.

Šie skaitļi ir pret Ukrainu vērstās agresijas rezultāts, viņš norādīja.

"Un mums ir jārunā par tā cilvēka atbildību, kas ir atbildīgs par šo agresiju. Esmu pārliecināts, ka es izdarīšu visu iespējamo, lai apturētu šo agresiju un nepieļautu upuru skaita pieaugumu," uzsvēra Porošenko.

Dalies ar šo ziņu