"Islāma valsts" pilnībā ieņēmusi vēsturisko Sīrijas pilsētu Palmiru

Konfliktu zonas
BNS/AFP, LETA—AFP/DPA
ISIS
Foto: Foto: YouTube / United News International

Džihādistu grupējums "Islāma valsts" no ceturtdienas pilnībā kontrolē Sīrijas vēsturisko tuksneša pilsētu Palmiru, paziņoja Londonā izvietotā nevalstiskā organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

"Islāma valsts" pilnībā ieņēmusi vēsturisko Sīrijas pilsētu Palmiru

Nevalstiskā organizācija informēja, ka Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdības spēki ir atstājuši pozīcijas Palmierā un pilsētas apkārtnē, tai skaitā armijas izlūkdienesta posteni, militāru lidostu un cietumu, un tās naktī ieņēma džihādisti.

Iepriekš bija ziņots, ka "Islāma valsts" trešdien ieņēma Palmiras lielāko daļu, dodot triecienu centieniem atvairīt džihādistu virzīšanos uz priekšu pēc Irākas Ramadi pilsētas krišanas viņu rokās. Pagājušonedēļ "Islāma valsts" pārņēma savā kontrolē Palmiras ziemeļu daļu pēc sīvām kaujām ar Sīrijas spēkiem.
"Islāma valsts" džihādisti ir kļuvuši bēdīgi slaveni ar arheoloģijas pieminekļu iznīcināšanu viņu ieņemtajā Irākas teritorijā. Palmiras ieņemšana rada iznīcības draudus tās slavenajām drupām, tostarp kapenēm un kolonādēm rotātajām ielām, kas ir ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) pasaules mantojuma sarakstā.

Sīrijas senlietu dienesta vadītājs Mamuns Abdelkarims pirms tam atzina, ka "situācija ir ļoti slikta", un aicināja uz starptautisku rīcību Palmiras glābšanai no džihādistiem. Viņš informēja, ka simtiem artefaktu no Palmiras muzeja ir aizvesti no pilsētas, tomēr slavenās drupas nav iespējams pārvietot.

"Islāma valsts" džihādisti šogad Irākā uzspridzināja seno asīriešu pilsētu Nimrudu un sadauzīja arheoloģiskus artefaktus Mosulas muzejā.

Aktīvisti: "Islāma valsts" kontrolē vairāk nekā pusi Sīrijas

Džihādistu grupējums "Islāma valsts" tagad kontrolē vairāk nekā pusi Sīrijas teritorijas, ceturtdien paziņoja Lielbritānijā izvietotā sīriešu aktīvistu organizācija Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" (SOHR).

"Islāma valsts" Sīrijā pārvalda aptuveni 95 000 kvadrātkilometru lielu teritoriju, un tas ir vairāk nekā 50% no valsts kopējās platības, norādīja aktīvisti.

No Sīrijas 14 provincēm grupējuma kontrolē atrodas teritorijas deviņās, pārsvarā austrumos un ziemeļos.

"Islāma valsts" kontrolē atrodas visi Sīrijas naftas un gāzes ieguves apvidi, atskaitot divus, no kuriem viens ir valdības, bet otrs kurdu nemiernieku kontrolē.

ASV vadītajos uzlidojumos Sīrijā nogalināti 170 džihādisti

ASV vadītajos gaisa uzlidojumos pret teroristu grupējumu "Islāma valsts" Sīrijas ziemeļaustrumos nedēļas sākumā nogalināti aptuveni 170 džihādisti, paziņojusi Lielbritānijā izvietotā  sīriešu aktīvistu organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" (SOHR).

Džihādisti nogalināti Hasakas provincē ar vietējo kurdu spēku atbalstu, ziņoja SOHR.

Sīrijā kopš 2011.gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā "Islāma valsts" un ar "Al Qaeda" saistītā "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 200 000 cilvēku.

Sīrijas valdība jau no nemieru sākuma uzstāj, ka tai nākas cīnīties nevis ar demokrātijas un brīvības tīkotājiem, bet ar bruņotiem islāma radikāļiem, kas saņem atbalstu no ārvalstu patroniem.

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Dalies ar šo ziņu