ASV īpašie spēki Sīrijā nogalinājuši augsta ranga "Islāma valsts" līderi

Konfliktu zonas
BNS/AFP, LETA--AFP
ISIS
Foto: Foto: YouTube / United News International

ASV īpašie spēki ir nogalinājuši džihādistu grupējuma "Islama valsts" augsta ranga līderi un sagūstījuši viņa sievu reida Sīrijas austrumos laikā, sestdien paziņoja Baltais nams.

ASV īpašie spēki Sīrijā nogalinājuši augsta ranga "Islāma valsts" līderi

Reidu veica pēc ASV prezidenta Baraka Obamas rīkojuma, informēja viņa preses pārstāve valsts drošības jautājumos Bermadete Mīhana.

"Vakar pēc prezidenta rīkojuma Irākā izvietotais ASV personāls veica operāciju Alamrā Sīrijas austrumos, lai sagrābtu "Islāma valsts" augsta ranga līderi, kurš zināms kā Abu Sajafs, un viņa sievu Ummu Sajafu," teikts paziņojumā.

"Operācijas gaitā Abu Sajafs tika nogalināts, kad atklāja uguni uz ASV spēkiem," tajā piebilsts.

Mīhana piebilda, ka "Umma Sajafa tika sagūstīta un pašlaik atrodas ASV militārajā cietumā Irākā".

"Operācijā arī tika atbrīvota jauna jazidu sieviete, kuru, kā šķiet, pāris turēja gūstā kā verdzeni. Mēs plānojam organizēt viņas atkalredzēšanos ar viņas ģimeni, cik drīz vien tas būs iespējams," sacīja Mīhana, kas ir ASV prezidenta vadītās Nacionālās drošības padomes preses pārstāve.

Turcijas spēki notriec valsts teritorijā ielidojušu Sīrijas helikopteru

Turcijas bruņotie spēki sestdien notriekuši Sīrijas helikopteru, kas pārkāpis Turcijas gaisa telpu valsts dienvidos, paziņoja Turcijas aizsardzības ministrs.

"Sīrijas helikopters tika notriekts, jo tas pārkāpa robežu piecas minūtes 11 kilometru dziļumā," Turcijas aizsardzības ministra Ismeta Jilmaza teikto citēja ziņu aģentūra "Dogan" pēc tam, kad Sīrijas plašsaziņas līdzekļos izskanēja informācija par lidmašīnas notriekšanu ar bezpilota lidmašīnu.

Anonīms avots Turcijas armijas ģenerālštābā iepriekš teica ziņu aģentūrai DHA, ka Sīrijas helikopters ielidojis Turcijas teritorijā Hatajas provincē. Avots atklāja, ka lidaparātam trāpīts divreiz.

Citi anonīmi avoti, kurus citēja Turcijas plašsaziņas līdzekļi, informēja, ka Sīrijas gaisa transportlīdzekli notrieca Turcijas iznīcinātāji "F-16".

Kāds avots, kas vēlējās palikt anonīms, laikrakstam "Hurriyet" teica, ka sašautais helikopters salūzis trīs daļās un nogāzies Sīrijas robežas pusē.

Sīrijas puse vienlaikus uzstāja, ka helikopteru nenotrieca cilvēku vadīta lidmašīna.

"Nav taisnība, ka Turcijas iznīcinātāji notrieca Sīrijas lidmašīnu. To notrieca maza bezpilota lidmašīna, kas lidoja tuvu," vēstīja Sīrijas valsts televīzija, atsaucoties uz anonīmu avotu armijā.

Sīrijas armija atvairījusi "Islāma valsts" uzbrukumu Palmīrai

Sīrijas armija atvairījusi džihādistu grupējuma "Islāma valsts" uzbrukumu Palmīrai, kur atrodas ievērojami Senās Romas arhitektūras pieminekļi, svētdien paziņoja Sīrijas vēstures pieminekļu un muzeju pārvaldes vadītājs Mamuns Abdulkarims.

Džihādisti Palmīrai - vienai no klasiskās arhitektūras pērlēm - bija pienākuši kilometra attālumā.

"Mums šodien ir labas ziņas, mēs jūtamies daudz labāk," sacīja Abdulkarims. "Drupām postījumi nav nodarīti, bet tas nenozīmē, ka mums nevajadzētu baidīties."

Karavīri padzinuši džihādistus no netālu esošās Tadmuras pilsētas ziemeļu rajoniem, kurus tie bija ieņēmuši sestdien, paziņoja Homsas provinces gubernators Talals Barazi.

""Islāma valsts" uzbrukums ir izjaukts, mēs viņus padzinām no Tadmuras ziemeļiem," sacīja gubernators. "Armija joprojām atbrīvo ielas no spridzekļiem."

Kaujās nogalināti "vairāk nekā 130 džihādisti", norādīja Barazi.

Abdulkarims atzina, ka viņš "dzīvojis šausmās", zinot, ka džihādisti, kas izpostījuši senatnes pieminekļus Irākā, varētu iznīcināt arī Palmīras ielu kolonādes vai arī I un II gadsimta tempļus.

Sīrijā kopš 2011.gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā "Islāma valsts" un ar "Al Qaeda" saistītā "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 200 000 cilvēku.

Sīrijas valdība jau no nemieru sākuma uzstāj, ka tai nākas cīnīties nevis ar demokrātijas un brīvības tīkotājiem, bet ar bruņotiem islāma radikāļiem, kas saņem atbalstu no ārvalstu patroniem.

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Šiītu zemessargi dodas atkarot "Islāma valstij" Ramādī pilsētu Irākā

Šiītu zemessardzes vienības pirmdien devušās uz Ramādī pilsētu Irākas rietumos, lai atkarotu to teroristiskajam grupējumam "Islāma valsts".

"Islāma valsts" pilsētu ieguva triju dienu uzbrukumā.

Irākas lielākās provinces Anbāras galvaspilsētas zaudējums ir smagākā sakāve, kādu piedzīvojusi Irākas armija, kopš tā pagājušā gada beigās sāka "Islāma valsts" sagrābto teritoriju atgūšanu.

Dažas dienas pēc "Islāma valsts" līdera Abu Bakra al Bagdadi aicinājuma uz masu mobilizāciju grupējums pietuvojās arī Sīrijas vēsturiskajai Palmīras pilsētai, taču džihādistus apturēja Sīrijas valdības spēki.

Irākas premjerministrs Haiders al Abadi līdz šim atturējās sūtīt šiītu zemessardzi uz sunnītu apdzīvoto Anbāras provinci, baidoties, ka tā atsvešināsies.

Viņš deva priekšroku vietējo iedzīvotāju formētiem spēkiem, un to atbalstīja arī ASV.

Šiītu zemessardzes komandieri pirmdien norādīja, ka Ramādī krišana islāmistu rokās parādījusi, ka valdība nevar iztikt bez tā saucamajām Tautas mobilizācijas vienībām.

Viņi uzsver, ka provinces vadībai būtu vajadzējis ātrāk pieņemt zemessargu piedāvāto palīdzību un pārmet tai atbildību par pilsētas zaudēšanu. Daudzas zemessargu vienības turklāt atradušās ļoti tuvu Ramādī. Viena no galvenajām šiītu paramilitārajām vienībām pavēstījusi, ka tā var doties uz Ramādī fronti no trijām pusēm.

Sākot uzbrukumu, "Islāma valsts" ceturtdien un piektdien uz valdības kontrolētajām teritorijām sūtīja vairākus viļņus ar spridzinātāju pašnāvnieku automašīnām.

Svētdien Irākas valdības spēki atstāja savas pēdējās bāzes Ramādī.

Anbāras amatpersonas ziņo, ka trīs dienas ilgajās kaujās gājuši bojā 500 cilvēki. Cīņas atsevišķos punktos joprojām turpinās.

Dalies ar šo ziņu