ASV sāk apmācīt mērenos Sīrijas nemierniekus

Konfliktu zonas
LETA—AFP/DPA
ASV Sīrijā
Foto: Foto: army.mil

ASV armija Jordānijā sākusi apmācīt mērenos Sīrijas nemierniekus, lai sagatavotu tos cīņai pret teroristu organizāciju "Islāma valsts", ziņu aģentūrai AFP atklāja kāda ASV amatpersona.

ASV sāk apmācīt mērenos Sīrijas nemierniekus

Nemiernieku apmācība militārajās pamata prasmēs pakāpeniski tiks paplašināta un notiks arī objektos Turcijā, Saūda Arābijā un Katarā, atklāja anonīmā amatpersona.

Tikmēr ASV prezidents Baraks Obama ir izpelnījies kritiku par apmācību programmas gauso gaitu.

Obamas administrācija mēnešiem ilgi nodarbojusies ar apmācāmo kaujinieku atlasīšanu un pārbaudīšanu, lai pārliecinātos, ka viņu vidū nav ekstrēmistu.

Saskaņā ar Pentagona amatpersonas sniegto informāciju apmācībām pieteicās vairāk nekā 3750 sīriešu un aptuveni 400 izturēja sākotnējo pārbaudi.

ASV Kongress atvēlējis 500 miljonus dolāru aptuveni 5000 sīriešu kaujinieku apmācīšanai gada laikā.

Plānots, ka viņus palīdzēs apmācīt aptuveni 1000 ASV karavīru un 450 karavīru no ASV vadītās koalīcijas jau norīkotas šim darbam, atklājušas amatpersonas.

ASV un sabiedrotos starpā bijušas domstarpības par mācību mērķi. Turcija un citas valdības vēlas, lai nemiernieki stājas pretī Sīrijas režīmam, bet Vašingtona paziņojusi, ka prioritātei jābūt cīņai pret "Islāma valsti".

ASV izsludinājušas 20 miljonu dolāru atlīdzību par noderīgu informāciju "Islāma valsts" līderu notveršanai

Savienotās Valstis izsludinājušas līdz 20 miljoniem dolāru (17,9 miljoniem eiro) lielu atlīdzību par informāciju, kas varētu palīdzēt notvert četrus teroristu grupējuma "Islāma valsts" līderus, paziņojis Valsts departaments.

Vislielākā atlīdzība - līdz septiņiem miljoniem dolāru - tiek piedāvāta par informāciju, kas varētu novest pie Abda al Rahmana Mustafas al Kuaduli.

ASV uzskata, ka viņš ir viens no vadošajiem "Islāma valsts" locekļiem, kurš iepriekš bijis vietnieks starptautiskās teroristiskās organizācijas "Al Qaeda" Irākas atzara dibinātājam Abu Musabu az Zarkavi.

Zarkavi tika nogalināts ASV spēku uzlidojumā 2006.gada jūnijā.

Par informāciju, kas attiecas uz "Islāma valsts" pārstāvi sakariem ar presi Abu Muhamedu al Adnani, piedāvāta piecu miljonu dolāru atlīdzība.

Tik pat liela summa tiek solīta arī par informāciju, kas varētu novest pie "Islāma valsts" kaujinieku komandiera Tarkana Tajumurazoviča Batirašvili, kas vada operācijas Sīrijas ziemeļos.

Trīs miljonu dolāru atlīdzība tiek piedāvāta par informāciju, kas varētu palīdzēt atrast Tariku Binaltaharu Bin al Falihu Alavni Alharzi, kas nodarbojies ar līdzekļu vākšanu "Islāma valstij", pārraudzījis grupējuma aktivitātes gar Sīrijas un Turcijas robežu un vadījis pašnāvnieku spridzinātāju vienību.

Dalies ar šo ziņu