Dalībai mācībās Eiropā ieradīsies 3000 ASV 3.kājnieku divīzijas karavīru

Ārvalstīs
Pēc LETA, BNS, stripes.com un Sargs.lv materiāliem
ASV karavīri
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

ASV ir sākušas 3000 karavīru izvietošanu Eiropā, tostarp Baltijas valstīs un Polijā, lai tur piedalītos kopīgās militārajās mācībās, pirmdien pavēstīja Pentagons.

Dalībai mācībās Eiropā ieradīsies 3000 ASV 3.kājnieku divīzijas karavīru

ASV 3. kājnieku divīzijas 1. brigādes karavīri no Džordžijas ieradīsies Eiropā, lai nomainītu 2. kavalērijas pulka dragūnus, kas izvietoti arī Latvijā, Ādažu bāzē.

Pentagona pārstāvis sakariem ar presi pulkvedis Stīvens Vorens norādīja, ka Eiropā tiek izvietota "brigādes taktiskā grupa" - aptuveni 3000 karavīru.

Viņi būs daļa no operācijas "Atlantic Resolve", kas iecerēta, lai Latvijai, Lietuvai, Igaunijai un Polijai apliecinātu, ka alianse tās atbalsta.

Viņš paziņoja, ka jau norit aptuveni 700 dažāda veida militārās tehnikas vienību, tostarp tanku, bruņumašīnu un citā smagā bruņojuma, kā arī helikopteru nogādāšana Eiropā.

9. martā Rīgas ostā notika ASV armijas militārās tehnikas izkraušana no kuģa „Liberty Promise”. Ostā tika izkrauti tanki M1A2 „Abrams” un bruņumašīnas M2A3 „Bradley”, kā arī kaujas atbalsta un nodrošinājuma tehnika, kopskaitā vairāk nekā 120 tehnikas vienību, kuru izvietos Latvijā, Ādažos, kā arī Lietuvā un Igaunijā. Pārējās tehnikas vienības tiks izkrautas Vācijā un nogādātas Vācijā un Polijā izvietojām ASV vienībām

ASV Armija turpina savu iesaisti operācijā „Atlantic Resolve”, Eiropā izvietojot arī Kolorado izvietotās 4. kājnieku divīzijas štāba elementu aptuveni 100 karavīru sastāvā, kas februārī pārņēma šīs operācijas vadību.

Tāpat operācijas “Atlantic Resolve” ietvaros ASV Gaisa spēki februārī ir nosūtījuši 12 lidmašīnas A-10 “Thunderbolt II” un aptuveni 300 karavīru uz 52. iznīcinātāju eskadriļu Spangdālemas Gaisa spēku bāzē Vācijā. Uzturoties Vācijā, vienība veiks treniņus kopā ar NATO sabiedrotajiem, lai stiprinātu savietojamību un stiprinātu reģionālo drošību. Kad tai noslēgsies rotācijas periods Vācijā, tā turpinās dienestu NATO dalībvalstīs pie Alianses austrumu robežām.

Martā operācijā iesaistītos spēkus papildinās vēl 450 karavīru un 25 helikopteri „Black Hawk” no 3.kaujas aviācijas brigādes, kurus izvietos Ilsheimas bāzē Vācijā.

Pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas pērna gada pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos ASV ir uzsākusi mācību operāciju „Atlantic Resolve”. Operācijas mērķis ir apliecināt ASV nepārtraukto ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā, veicinot mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā.

Dalies ar šo ziņu