Krievijas draudi. ASV piešķirs 120 miljonus dolāru Ukrainas armijai

Konfliktu zonas
LETA--UKRAINSKA PRAVDA/RFE/RL/RBK-UKRAINA
ASV karavīri Ukrainā
Foto: Foto: army.mil

ASV 2015. gadā piešķirs 120 miljonus dolāru Ukrainas armijas apmācībām un tās aprīkojumam, intervijā telekanālam "Inter" paziņoja ASV vēstnieks Ukrainā Džefrijs Peiets.

Krievijas draudi. ASV piešķirs 120 miljonus dolāru Ukrainas armijai

"ASV Kongress atbalstījis 120 miljonu dolāru piešķiršanu šogad apmācībām un iekārtu iegādei. Vienīgais jautājums, kas vēl tiek apspriests, - vai tajā vajadzētu iekļaut letālo aizsardzības bruņojumu," pavēstījis Peiets.

Letālā bruņojuma piešķiršana pat nav tik svarīga kā reformas aizsardzības jomā, viņš norādīja.

Polija sūtīs uz Ukrainu militāros instruktorus

Polijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka nosūtīs uz Ukrainu militāros instruktorus, kuru uzdevums būs apmācīt ukraiņu karavīrus, taču neatklāja šo instruktoru skaitu, vēsta Polijas Radio.

"NATO uzraudzībā mēs gatavojam instruktoru apmācības misiju," intervijā televīzijas ziņu kanālam TVN24 pavēstīja aizsardzības ministrs Tomašs Semoņaks.

Poļu instruktori apmācību centros Ļvovā un Kijevā gatavos savus ukraiņu kolēģus, kuri pēc tam varēs apmācīt citus Ukrainas armijas instruktorus.

Iepriekš ģenerālis Boguslavs Paceks, kas atbildīgs par apmācības programmu, tviterī paziņoja, ka Ukraina lūgusi NATO sniegt atbalstu karavīru apmācībā, piebilstot, ka Polija uz šo lūgumu "atbildēs apstiprinoši".

Semoņaks norādīja, ka galīgais lēmums par instruktoru skaitu tikšot pieņemts martā.

Atbildot uz jautājumu par iespējamo ieroču piegādi Ukrainai, Semoņaks paskaidroja, ka Varšava, līdzīgi ASV, uzskata, ka šobrīd nav "īstais brīdis" bruņojuma piegādēm, jo tās var eskalēt karadarbību Ukrainas austrumos.

Kijeva: Ukraina no dažām valstīm jau saņem letālu bruņojumu

Ukraina no dažām valstīm jau saņemt letālu bruņojumu, piektdien paziņoja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes pārstāvis Oļehs Hladkovskis.

"Mēs strādājam ar visu pasauli un tur, kur nav trokšņa, kur mums nav tās ietekmes, kuru mēs diemžēl paši arī radām, no tām valstīm mēs saņemam letālu bruņojumu," brīfingā pavēstīja Hladkovskis.

Tāpat Ukrainas delegācija Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE) ieroču izstādē noslēgusi vienošanās par diezgan lielu skaitu līgumu, kas tiks izpildīti tuvākajā laikā, viņš piebilda.

Vēstnieks: ASV ir pierādījumi Krievijas ģenerāļu līdzdalībai Ukrainas karā

ASV ir pierādījumi tam, ka Krievijas ģenerāļi piedalās kaujās Ukrainas austrumos, intervijā telekanālam "Inter" paziņoja ASV vēstnieks Ukrainā Džefrijs Peiets.

"Mēs uzskatām, ka Krievijas ģenerāļi piedalās konfliktā Donbasā un ka Krievijas virsnieki komandē taktiskās kara operācijas Donbasā. Mēs uzskatām, ka Krievija izmanto mūsdienīgas klases "zeme-gaiss" raķešu vadīšanas elektroniskās sistēmas," apliecināja vēstnieks.

"Mēs zinām, ka Krievijas armijas regulārās vienības piedalījās Debaļceves sagrābšanā, militārajās operācijās, kas turpinājās pēc tam, kad Minskas līgumiem jau vajadzēja stāties spēkā, Krievija kopš decembra ir piegādājusi simtiem un simtiem smagā bruņojuma vienības, kopš klusuma brīža, konkrēti arī tās, kas tika izmantotas uzbrukumā Debaļcevei," uzsvēra Paiets.

Viņš arī atzina, ka "šo konfliktu var apturēt viens telefona zvans - prezidenta Putina zvans".

Dalies ar šo ziņu