ASV un Irānai ir kopīga interese sakaut "Islāma valsti"

Konfliktu zonas
LETA--AFP
ISIS
Foto: Foto: Ritsaiph/Wikicommon

Savienotās Valstis un Irāna ir abpusēji ieinteresētas sakaut teroristu grupējumu "Islāma valsts", bet nesadarbojas, lai to panāktu, ASV Kongresā trešdien paziņoja valsts sekretārs Džons Kerijs.

ASV un Irānai ir kopīga interese sakaut "Islāma valsti"

Kerijs norādīja, ka Irāna ir pilnībā noskaņota pret "Islāma valsti" un apkaro grupējuma kaujiniekus pie Irākas robežas, piebilstot, ka Irāna ir ļoti nobažījusies par to, ko "Islāma valsts" var nodarīt reģionam.

"Tātad mums vismaz ir abpusēja interese, ja ne sadarbība," norādīja Kerijs.

Vienlaikus viņš norādīja, ka ASV nav lūgušas Irānu iesaistīties cīņā pret "Islāma valsti", kas sagrābusi savā kontrolē plašas teritorijas Irākā un Sīrijā.

ASV veic gaisa uzlidojumus "Islāma valsts" pozīcijām - kopš augusta Irākā un kopš septembra Sīrijā. Savienoto Valstu vadītajā koalīcijā pret džihādistiem iesaistījušās arī citas valstis, bet Irāna nav to starpā.

Francijas iznīcinātāji sāk uzlidojumus "Islāma valstij" no bāzes kuģa Persijas līcī

Francijas iznīcinātāji no Persijas līcī izvietotā lidmašīnu bāzes kuģa "Charles de Gaulle" trešdien veikuši savus pirmos uzlidojumus teroristu grupējuma "Islāma valsts" pozīcijām.

Francijas iznīcinātāji jau vairākus mēnešus piedalās ASV vadītajos uzlidojumos "Islāma valstij" Irākā, bet "Charles de Gaulle" Persijas līcī tika izvietots tikai šonedēļ.

Uz "Charles de Gaulle" atrodas 12 iznīcinātāji "Rafale" un deviņas lidmašīnas "Super Etendard".

Vēl no Francijas puses ASV vadītajā kampaņā piedalās deviņi "Rafale", kas izvietotas Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE) ,un sešas lidmašīnas "Mirage 2000Ds", kas veic lidojumus no Jordānijas.

No "Charles de Gaulle" operāciju sāka četri iznīcinātāji, no kuriem divi atgriezās uz kuģa ar pustukšu bruņojumu vai vispār bez raķetēm, no "Charles de Gaulle" ziņo aģentūras AFP žurnālists.

Dalies ar šo ziņu