Cīņā ar "Islāma valsti" krituši gandrīz 1000 Irākas kurdu zemessardzes karavīri

Konfliktu zonas
LETA--AFP
ISIS

Cīņā ar teroristu grupējumu "Islāma valsts" kopš jūnija nogalināti gandrīz 1000 Irākas kurdu zemessardzes karavīri, trešdien paziņojusi augsta drošības spēku amatpersona.

Cīņā ar "Islāma valsti" krituši gandrīz 1000 Irākas kurdu zemessardzes karavīri

No 10. jūnija līdz 3. februārim krituši 999 kurdu karavīri. Iepriekšējie dati uz 10. decembri liecināja, ka nogalināti 727 kurdu karavīri un 3564 ievainoti.

"Islāma valsts" kaujinieki sagrābuši savā kontrolē plašas teritorijas Irākā un Sīrijā, kur pasludinājuši savu "kalifātu". Grupējums apņēmies panākt, lai "kalifātā" dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

"Islāma valsts" sākotnēji darbojās kā "Al Qaeda" atzars. Tomēr, kad tam Sīrijā izvērsās konflikts ar otru "Al Qaeda" sabiedroto - grupējumu "Al Nusra" -, teroristu tīkla vadība pērn februārī no "Islāma valsts" norobežojās un par savu vienīgo sabiedroto Sīrijā atzina "Al Nusra".

ASV vada valstu koalīciju, kas veic gaisa uzlidojumus džihādistu pozīcijām. Cīņā pret "Islāma valsti" iesaistījušies arī Irākas federālie spēki, kurdu karavīri, šiītu zemessardze un sunnītu cilšu kaujinieki.

Viņiem izdodas gūt panākumus, tomēr džihādistu kontrolē joprojām atrodas plašas teritorijas.

"Islāma valsts" ofensīvas sākumā cīņā ar kaujiniekiem sabruka vairākas Irākas federālo spēku divīzijas, paverot kurdiem iespēju pārņemt savā kontrolē plašākas teritorijas, kuras tie sen vēlējušies iekļaut savā autonomajā reģionā.

Taču islāmisti, virzoties uz Bagdādi, pavērsās pret kurdiem, atspiežot tos atpakaļ uz reģiona galvaspilsētu Erbīlu, kas savukārt pamudināja ASV organizēt gaisa uzlidojumus "Islāma valsts" pozīcijām.

Jordānijas karalis sola bargu atbildi "Islāma valstij" par pilota nogalināšanu

Jordānijas karalis Abdulla II trešdien solījis skarbu atbildi teroristu grupējumam "Islāma valsts" par jordāniešu pilota Maaza al Kasasbeha nogalināšanu.

"Mocekļa Maaza al Kasasbeha asinis nebūs izlietas velti, un Jordānijas un tās armijas atbilde (..) būs skarba," teikts karaļa paziņojumā.

Teroristiskais grupējums "Islāma valsts" otrdien izplatīja videoierakstu, kurā redzams, kā teroristi dzīvu sadedzina decembrī sagūstīto Jordānijas lidotāju.

Tīmeklī ievietotajā videoierakstā redzams, kā slepkavu upuri, kas ieslodzīts metāla būrī, apņem liesmas.

Pilots Maazs al Kasasbehs nonāca džihādistu gūstā 24.decembrī, pēc tam, kad viņa vadītais iznīcinātājs F-16 nogāzās Sīrijas ziemeļos. Kasasbehs veica lidojumu ASV vadītās antidžihādistu koalīcijas operācijas gaitā.

Pēc video parādīšanās Abdulla II saīsināja savu vizīti Vašingtonā un trešdien tikās ar valsts augstākajām militārpersonām un drošības dienestu pārstāvjiem.

Informācijas ministrs Muhameds al Momani aģentūrai AFP atklāja, ka Jordānija "ir apņēmīgāka nekā jebkad cīnīties pret teroristu grupējumu".

Jordānija trešdien izpildīja nāvessodu diviem notiesātiem teroristiem - Ziadam ar Karbuli un Sadžidai ar Rišavi, kuras atbrīvošanu "Islāma valsts" bija pieprasījusi apmaiņā pret japāņu ķīlnieka un jordāniešu lidotāja atbrīvošanu.

Dalies ar šo ziņu