"Islāma valsti" atbalstoši hakeri uzlauž ASV Centrālās pavēlniecības sociālo mediju kontus

Ārvalstīs
BNS/AFP
kiberuzbrukums

Hakeru grupējums, kurš deklarējis atbalstu džihādistu organizācijai "Islāma valsts", pirmdien ielauzās ASV Centrālās pavēlniecības (CENTCOM) sociālo mediju kontos, piespiežot apturēt šīs pavēlniecības "Twitter" un "YouTube" kontu darbību.

"Islāma valsti" atbalstoši hakeri uzlauž ASV Centrālās pavēlniecības sociālo mediju kontus

Centrālās pavēlniecības logo "Twitter" un "YouTube" kontos tika nomainīts ar melnbaltu baneri, uz kura bija rakstīts "CyberCaliphate" ("Kiberkalifāts") un "I love you ISIS" ("Es mīlu tevi, Islāma valsts Irākā un Sīrijā").

ASV armija paziņoja, ka hakeriem neizdevās piekļūt slepeniem datortīkliem un valsts noslēpumiem.

"Mūsu sākotnējais novērtējums ir tāds, ka netika publiskota nekāda slepena informācija un nekas no publiskotās informācijas nebija iegūts no pavēlniecības servera vai tā sociālo mediju vietnēm," paziņoja Centrālā pavēlniecība.

Pavēlniecība tomēr ir informējusi tiesībsargājošās iestādes par "personu identificējošas informācijas potenciālu publiskošanu un spers pienācīgus soļus, lai nodrošinātu potenciālo skarto personu iespējami ātru informēšanu, teikts tās paziņojumā.

Hakeri uzlauztajā "Twitter" kontā ievietoja karavīru telefona numurus, bet šī informācija bija nedaudz novecojusi. Tika ievietoti arī daži dokumenti, bet to saturs jau pirms tam lielākoties bija pieejams internetā.

Pentagons, kas pievērš lielu uzmanību saviem sociālo mediju kontiem, raksturoja šo hakeru rīcību kā tikai digitālu "vandalismu". "CENTCOM netika uzlauzta. Tika uzlauzts "Twitter"," reportieriem paziņoja Pentagona pārstāvis pulkvedis Stīvens Vorens.

"Ir svarīgi saprast šo lietu patiesā gaismā. Tas ir nedaudz vairāk par kibernētisku draiskulību. Tas ir kaitinoši. Tas nekādā veidā nekompromitē mūsu operācijas," sacīja Vorens.

Pirms uzlauztā "Twitter" konta apturēšanas hakeri tajā ierakstīja, ka "Kiberkalifāts" "jau ir šeit, mēs esam jūsu personālajos datoros, katrā militārajā bāzē".

Centrālā pavēlniecība, kas izvietota Floridas pavalsts Tampas pilsētā, pārrauga ASV vadīto gaisa triecienu kampaņu pret "Islāma valsti" Irākā un Sīrijā, kā arī citas ASV militārās operācijas Tuvajos Austrumos un Āfrikas raga rajonā.

Dalies ar šo ziņu