Francijā mobilizēs 10 tūkstošus rezervistu, lai armija varētu rūpēties par drošību

Ārvalstīs
BNS/AFP, LETA
Francijas karavīri

Francija bruņotajos spēkos mobilizēs desmit tūkstošus rezervistu, lai tie varētu rūpēties par drošību pie svarīgiem objektiem visā valstī.

Francijā mobilizēs 10 tūkstošus rezervistu, lai armija varētu rūpēties par drošību

To pirmdien paziņoja Francijas aizsardzības ministrs Žans Ivs Ledriāns pēc prezidenta Fransuā Olanda vadītas ārkārtas sanāksmes, kurā tika pārrunāti drošības pasākumi pēc pagājušajā nedēļā notikušajiem islāmistu teroristu uzbrukumiem.

Jau ziņots, ka radikālie islāmisti trešdien satīriskā laikraksta "Charlie Hebdo" redakcijā nošāva 12 cilvēkus, bet pēc tam sarīkoja divas ķīlnieku krīzes.

Islāma pravieša Muhameda karikatūras vairākkārt publicējušā nedēļas laikraksta "Charlie Hebdo" redakcijā Parīzē ar Kalašņikova automātiem bruņoti uzbrucēji trešdien nošāva 12 cilvēkus un ievainoja vēl 11. Nogalināto vidū ir žurnāla galvenais redaktors Stefans Šarbonjē, trīs žurnāla karikatūristi un divi policisti. Četri ievainotie ir smagā stāvoklī.

Uzbrukuma laikā tā dalībnieki sauca "Mēs esam atriebuši pravieti!" un " Allahu akbar!" ("Allāhs ir dižs!"). Pēc uzbrukuma viņi redakciju atstāja, nolaupot vieglo automašīnu un ar to aizbraucot, turklāt notriecot kādu gājēju. 

Piektdien abi uzbrukumā žurnālam "Charlie Hebdo" aizdomās turētie brāļi islāmisti Šerifs un Saīds Kuaši mēģināja izbēgt no tipogrāfijas, kurā bija sagrābuši ķīlnieku, kad viņus nogalināja specvienības pārstāvji.
Apšaude notika arī košera pārtikas veikalā Parīzē, kur piecus ķīlniekus bija sagrābis viņu atbalstītājs.

Apšaudē nogalināti pieci cilvēki, tostarp ķīlnieku sagrābējs, kurš ceturtdien, visticamāk, Parīzē nošāva policisti.

Sarīkotie slaktiņi bija asiņainākie uzbrukumi Francijā vairāk nekā pusgadsimta laikā, dziļi satricinot nāciju. Vienlaikus valstī pastiprinās jautājumi, kā Kuaši brāļiem, kas iepriekš nonākuši likumsargu redzeslokā par saistību ar teroristiem, varēja netraucēti sarīkot šādu uzbrukumu.

32 gadus vecais Šerifs Kuaši bija zināms džihādists. 2008. gadā viņš notiesāts par līdzdalību grupējumā, kas sūtīja kaujiniekus uz Irāku.

34 gadus vecais Saīds Kuaši 2011. gadā apmeklējis Jemenu, kur viņš izgājis apmācību kursu "Al Qaeda" atzara nometnē. Abi brāļi jau gadiem ilgi bijuši iekļauti ASV potenciālo teroristu sarakstā.

Dalies ar šo ziņu