Krievijas draudi. Ukraina 2015. gadā iesauks 40 000 karavīru un dubultos aizsardzības budžetu

Konfliktu zonas
BNS/AFP/INTERFAX
Ukraina
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Ukrainas aizsardzības ministrs Stepans Poltoraks paziņoja, ka 2015. gadā tiks iesaukti 40 000 karavīru, kā arī dubultots valsts aizsardzības budžets, ņemot vērā cīņas ar prokrieviskajiem nemierniekiem valsts austrumu daļā.

Krievijas draudi. Ukraina 2015.gadā iesauks 40 000 karavīru un dubultos aizsardzības budžetu

"Mēs paredzam iesaukt 40 000 cilvēkus 2015. gadā un apmācīt 10 500 cilvēkus, kuri dienēs [kā profesionāli karavīri]," uzstājoties valsts parlamentā teica Poltoraks.

Viņš norādīja, ka bruņoto spēku personālsastāvs pieaugs no 232 000 līdz 250 000 karavīru.

Ministrs uzsvēra, ka aizsardzības budžets vairāk nekā dubultosies līdz 50 miljardiem Ukrainas grivnu (2,5 miljardi eiro)

Ukrainas prezidents Petro Porošenko, nesen tiekoties ar NATO spēku augstāko virspavēlnieku Eiropā ASV ģenerāli Filipu Brīdlovu, pauda pārliecību, ka traģēdiju valsts austrumos ir iespējams izbeigt tikai ar "spēcīgu, profesionālu, uzticamu un patriotisku armiju".

Viņš norādīja, ka pēdējo septiņu mēnešu laikā "Ukrainai izdevies izveidot praktiski jaunu armiju, kurai ir spēcīgs gars un augsts patriotisma līmenis un - kas ir ļoti svarīgi - armijai ir ļoti spēcīgs Ukrainas tautas atbalsts".

Porošenko uzsēra, ka Ukrainas armijai izdevies īstenot vairākas veiksmīgas militāras operācijas un pašlaik tai ir nepieciešama aktīvāka sadarbība ar ASV un NATO karavīriem tieši pieredzes apmaiņā un sagatavotības un zināšanu uzlabošanā.

Ukraina atcēla obligāto militāro dienestu 2013. gada oktobrī, bet atjaunoja to maijā, reaģējot uz Krievijas veikto Krimas aneksiju un prokrievisko nemiernieku uzsākto karadarbību valsts austrumos.

2013. gadā Ukrainas bruņotajos spēkos bija tikai 130 000 karavīru, un tā iesauca tikai 25 000 karavīru.

Dalies ar šo ziņu