Varšavā atklāta piemiņas siena Katiņas slaktiņa upuriem

Ārvalstīs
LETA
Piemiņas siena Katiņas upuriem

Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis un 20 ārvalstu vēstnieki trešdien piedalījās Katiņas upuriem veltītas piemiņas sienas atklāšanā, atceroties 22 000 poļu, kurus padomju armija 1940. gadā noslepkavoja Katiņas mežā netālu no Ukrainas robežas, ziņo Polijas Radio.

Varšavā atklāta piemiņas siena Katiņas slaktiņa upuriem

Polija trešdien pieminēja 75. gadskārtu kopš PSRS iebrukuma, kas notika 16 dienas pēc nacistiskās Vācijas uzbrukuma, kurš iesāka Otro pasaules karu.

No 1940. gada 3. aprīļa padomju iekšlietu karaspēks noslepkavoja vairāk nekā 22 000 poļu armijas un policijas virsnieku, ārstu, profesoru un priesteru, kas tika sagūstīti pēc padomju armijas iebrukuma Polijā. Pirmās gūstekņu masu slepkavības notika Katiņas mežā.

Padomju Savienība līdz pat 1990. gadam noliedza, ka būtu saistīta ar šo noziegumu.

Piemiņas siena Varšavas Citadelē ir daļa no topošā Katiņas muzeja, kura celtniecība tika uzsākta 2013. gada oktobrī.

Muzeja direktors Zbigņevs Vavers norādīja, ka Katiņas slaktiņš muzejā tiks atspoguļots gan Eiropas un pasaules vēstures un politikas kontekstā, gan no individuāla cilvēka skatpunkta, proti, konkrētu virsnieku un viņu ģimeņu redzējuma.

"Mēs vēlamies parādīt ne tikai slaktiņa gaitu, bet arī to, kā līdz tam nonāca," viņš piebilda.

Atklājot Katiņas slaktiņa upuriem veltīto piemiņas plāksni, Komorovskis uzsvēra, ka "nav tāda nozieguma, kas tiks aizmirsts".

"Katra brutalitāte, katrs noziegums personisku, egoistisku interešu vadīts vienmēr agrāk vai vēlāk tiks atklāts un (..) pavērsts pret tiem, kas to pastrādāja," uzsvēra prezidents.

Norādot uz Krievijas pašreizējo iebrukumu kaimiņos esošajā Ukrainā, Komorovskis piebilda, ka, atklājot Katiņas upuru piemiņas sienu, tiek "noslēgts svarīgs posms, kam ir sevišķa nozīme situācijā, kad apkārt Polijai vairs nav tik droši".

Prezidents norādīja, ka "viens no svarīgākajiem brīvās Polijas pamatiem bija patiesības noskaidrošana par Katiņu un Katiņas slaktiņa piemiņas stiprināšana".

Plānots, ka Katiņas muzejs tiks atvērts 2015. gada 17. septembrī un tajā būs apskatāmi 26 000 priekšmetu, kas atrasti boļševiku noslepkavoto poļu militārās un pilsoniskās elites pārstāvju apbedījuma vietās.

Dalies ar šo ziņu