Krievijas draudi. Porošenko: No Donbasa izvesti 70% Krievijas spēku

Konfliktu zonas
LETA—UKRINFORM, BNS/INTERFAX
Donbasa kaujinieki

Krievija izvedusi no Donbasa 70% savu karavīru, kas atradās Ukrainas teritorijā, trešdien paziņoja Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

Krievijas draudi. Porošenko: No Donbasa izvesti 70% Krievijas spēku

"Pēc mūsu izlūkdienesta jaunākajiem datiem ārpus robežas izvesti 70% Krievijas spēku. Tā ir vēl viena cerība, ka miera iniciatīvām ir laba perspektīva," valdības sēdē pavēstīja Porošenko.

Viņš arī piebilda, ka šodien "no mūsu kopīgā darba, no valsts vienotības ir atkarīgs tas, cik efektīva būs tālākā notikumu attīstība".

Ukrainas valdības un prokremlisko kaujinieku pārstāvji piektdien Minskā parakstīja vienošanos par pamieru, kas joprojām ir spēkā, lai gan sporādiskas sadursmes vēl arvien turpinās.

Eksperts: Krievijas spēki un teroristi aktīvi pārgrupējas Luhanskas apgabalā

Krievijas spēki un teroristu grupējumi aktīvi pārgrupējas trīs apdzīvoto vietu rajonā Luhanskas apgabalā, savā "Facebook" lapā raksta organizācijas "Informatīvā pretestība" koordinators Dmitro Timčuks.

"Novērota Krievijas-teroristu spēku pārvietošanās aktivizācija Luhanskas, Lisičanskas un Alčevskas rajonā," paziņoja Timčuks.

Turklāt novērots, ka Krievijas spēku grupējums pastiprināti Donbasā ieved degvielu un smērvielas. Degviela ar autocisternām tiek ievesta no Krievijas teritorijas, raksta Timčuks.

Tāpat pēc viņa ziņām Krievijas spēki un kaujinieki naktī uz trešdienu rupji pārkāpuši pamiera nosacījumus, vismaz piecas reizes pretterorisma spēku pozīcijas apšaudot ar raķešu iekārtām "Grad" un artilēriju.

Kaujā pie Ilovaiskas krituši vismaz 200 Ukrainas karavīru

Kaujā pie Doņeckas apgabala Ilovaiskas pilsētas augusta beigās krituši vismaz 200 Ukrainas karavīru, trešdien paziņoja Ukrainas ģenerālprokurors Vitālijs Jarema, atbildot uz žurnālistu jautājumu par kritušo karavīru skaitu.

Augusta beigās pie Ilovaiskas vairākus simtus pretterorisma operācijas spēku karavīru ielenca prokrieviskie kaujinieki un Krievijas karavīri. Ielenkumā esošo Ukrainas armijas un brīvprātīgo bataljonu karavīru apšaudīšana un sagūstīšana ilga vairāk nekā nedēļu. Ukrainas Aizsardzības ministrija toreiz paziņoja, ka visa informācija par situāciju Ilovaiskā tiek aizslepenota, un solīja to publiskot vēlāk.

Augstākā padome (parlaments) 4. septembrī slēgtā sēdē izveidoja pagaidu izmeklēšanas komisiju, lai izmeklētu pie Ilovaiskas notikušās karavīru bojāejas un sagūstīšanas apstākļus.

Jarema trešdien paziņoja, ka militārie prokurori Dņepropetrovskas pilsētā nopratina Ukrainas Bruņoto spēku vadību saistībā ar notikumiem pie Ilovaiskas. Tiek pratināti Ģenerālštāba priekšnieks Viktors Muženko, Dienvidu operatīvās pavēlniecības spēku pavēlnieks Petro Ļitvins un citi Bruņoto spēku augstākās vadības pārstāvji.

Krievijas drošības dienests uzņem filmu par "patiesību" Donbasā

Krievijas režisors Oļegs Džurajevs ar vērīgu specdienestu uzraudzību Kaļiņingradas apgabalā uzņem "visu patiesību" par Donbasa notikumiem.

Sižeta pamatā ir stāsts par to, kā amerikāņu algotņi kopā ar "Kijevas huntu" saņem gūstā žurnālistus, kuri gatavi stāstīt patiesus faktus par cīņu par "Jaunkrieviju". Žurnālistus glābs Donbasa zemessargi, kuri filmā figurē kā "cēlie bruņinieki".

Galveno varoni Viktoru attēlo teātra aktieris Vasīlijs Ščipicins, kurš jau filmējies vairāk nekā 26 dažādās filmās un seriālos, tostarp arī "Jūras velni", "Valsts drošības aģents" un Latvijā translētajā seriālā "Mentu kari".

Galveno sieviešu lomu tēlo Marija Avramenko, kas ir Kaļiņingradas apgabala dramatiskā teātra aktrise.

Filmas uzņemšanā ar Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) Kaļiņingradas apgabala Robežsardzes pārvaldes atbalstu piedalās arī FDD Kaļiņingradas apgabala robežsargu institūta kursanti, kā arī kara spēļu "airsoft" klubs "ŠKVAL".

Filmas pirmizrāde gaidāma šī gada novembrī.

Dalies ar šo ziņu