Vācija sāk 70 miljonus eiro vērta militārā ekipējuma piegādes Irākas kurdiem

Konfliktu zonas
LETA--AFP
kurdi

Piektdien Irākā ieradīsies pirmā Vācijas kravas lidmašīna ar militāro ekipējumu Irākas kurdiem, paziņoja bruņoto spēku preses pārstāvis.

Vācija sāk 70 miljonus eiro vērta militārā ekipējuma piegādes Irākas kurdiem

Vācija ir apņēmusies piegādāt kurdu kaujiniekiem ieročus un raķetes 70 miljonu eiro vērtībā, lai palīdzētu viņiem cīņā pret teroristisko grupējumu "Islāma valsts" (IV).

Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leijena norādīja, ka "situācija Irākā ir ārkārtīgi kritiska". Viņa apsūdzēja IV nežēlīgā brutalitātē un paziņoja, ka Vācija piegādās kurdiem 500 prettanku raķetes un vairāk nekā 8000 ieroču. Gatavas nosūtīšanai ir arī aptuveni 4000 aizsargvestu un ķiveru, 700 radio un 680 nakts redzamības aprīkojuma vienību un mīnu detektoru.

Papildus tam, Vācija nosūtīs uz reģionu arī humāno palīdzību 50 miljonu eiro vērtībā.

Pirmajā kravā atrodas bruņu vestes un ķiveres, mīnu detektori un munīcijas neitralizēšanas aprīkojums.

Starptautiskas palīdzības ietvaros, Vācijas armija jau piegādājusi Irākas ziemeļiem gandrīz 180 tonnas segu, pārtikas un medikamentu.

IV ir viens no spēcīgākajiem nemiernieku bruņotajiem formējumiem Sīrijā, kur tas ilgstoši cīnās pret prezidentu Bašaru al Asadu, bet pēdējā laikā - arī pret citiem Sīrijas nemiernieku formējumiem, arī pret ar "Al Qaeda" saistīto "Al Nusra".

Sīrijā "Islāma valsts" kontrolē trešo daļu valsts teritorijas - pārsvarā lauku apvidus ziemeļos un austrumos.

Satraukumu Rietumu pasaulē izraisījuši "Islāma valsts" panākumi Irākā, kur grupējums pakļāvis ievērojamas teritorijas un ofensīvu turpina, iespiežoties arī kurdu apvidos.

"Islāma valsts" vēl nesen darbojās kā "Al Qaeda" atzars. Tomēr, kad tam Sīrijā izvērsās konflikts ar otru "Al Qaeda" sabiedroto - grupējumu "Al Nusra" -, teroristu tīkla vadība no "Islāma valsts" norobežojās un par savu vienīgo sabiedroto atzina "Al Nusra".

Dalies ar šo ziņu