Krievijas draudi. Krievijas armijas vienībās Ukrainas pierobežā izsludināta pilna kaujas gatavība

Konfliktu zonas
LETA--SEGODNYA.UA
Krievijas armija
Foto: Foto: mil.ru

Naktī uz pirmdien vairākās Krievijas armijas vienībās, kas ir izvietotas Ukrainas pierobežā, izsludināta pilna kaujas gatavība, pavēstīja Ukrainas Militāri politisko pētījumu centra vadītājs Dmitro Timčuks.

Krievijas draudi. Krievijas armijas vienībās Ukrainas pierobežā izsludināta pilna kaujas gatavība

"Atbilstoši grupas "Informācijas pretošanās" ziņām, aizvadītajā naktī dažās Krievijas armijas vienībās, kas ir pastāvīgi izvieotas apgabalos līdzās Ukrainas robežai, izsludināta pilna kaujas gatavība," sociālajā tīklā "Facebook" ierakstījis Timčuks.

Nav fiksēts, ka armijas vienībās, kas iepriekš tika koncentrētas pie Ukrainas robežām, būtu palielinājies karavīru skaits.

"Pēdējās diennakts laikā pamanīta masveidīga civildrēbēs ģērbušos cilvēku grupu ierašanās no Krievijas Kišiņevā. No Kišiņevas viņi organizēti dodas Piedņestras virzienā," viņš piebilda.

Ukrainas austrumos tuvākajā laikā var sākties vērienīga militāra operācija pret separātistiem, jo pirmdien plkst. 9 beidzies termiņš prokrieviskajiem separātistiem noteiktajam valdības ultimātam noliek ieročus un pamest ieņemtās administrācijas un drošības dienestu ēkas.

Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padome pieņēmusi lēmumu sākt valsts austrumos vērienīgu terorisma apkarošanas operāciju, iesaistot tajā bruņotos spēkus.

Sestdien un svētdien bruņoti kaujinieki ieņēma administrācijas un drošības struktūru ēkas vairākās Ukrainas austrumdaļas pilsētās.

Ukrainas drošības dienestu rīcībā ir dokumenti, kas apliecina, ka aiz saspīlējuma saasināšanās valsts austrumos stāv Krievija, pavēstīja UDD priekšsēdētājs Valentīns Naļivaičenko. Viņa vadītais dienests arestējis 17 cilvēkus, arī vairākus Krievijas aģentus.
 
NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens svētdien pauda satraukumu par spriedzes saasināšanos Ukrainas austrumu daļā, teikts alianses izplatītajā paziņojumā.
 
"Tas, ka no jauna uzradušies vīri ar specializētiem Krievijas ieročiem un identiskām uniformām bez atpazīšanas zīmēm, kādas Krievijas karavīri nēsāja nelikumīgās un nelegālās Krimas ieņemšanas laikā, ir satraucošs pavērsiens," norādīja Rasmusens. "Es aicinu Krieviju mazināt spriedzi un atsaukt lielo karavīru skaitu, tostarp specvienības, no Ukrainas pierobežas reģiona. Jebkāda turpmāka Krievijas militārā iejaukšanās ar jebkādu aizbildinājumu tikai padziļinās Krievijas starptautisko izolāciju."
 
Satraucošie notikumi Ukrainas austrumu daļā liecina par saistību ar Krieviju, svētdien atzina arī ASV vēstniece ANO Samanta Pauere.
 
"Tā ir profesionāla un koordinēta rīcība," intervijā telekanālam ABC sacīja Pauere. "Šie spēki sešās vai septiņās pilsētās dara pilnīgi vienu no to pašu. Tādējādi tas liecina par saistību ar Maskavu.

Dalies ar šo ziņu