ASV samazinās armiju līdz Otrā pasaules kara laika līmenim

Ārvalstīs
Pēc defense.gov materiāliem
ASV karavīri
Foto: Foto: army.mil

ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigls ir ierosinājis veikt budžeta samazinājumus, kas nozīmēs nākamajā gadā vēl lielāku karavīru skaita samazinājumu visos spēku veidos. Decembrī panāktā vienošanās paredz, ka Aizsardzības ministrijas budžets 2015. fiskālajam gadam būs 496 miljardi dolāru.

ASV samazinās armiju līdz Otrā pasaules kara laika līmenim

Preses konferencē, kurā tika paziņots par Pentagona budžetu 2015. gadam, Heigls paziņoja par Sauszemes spēku samazināšanu līdz apmēram, kāds tas bija pirms Otrā pasaules kara, un vienas Gaisa spēku iznīcinātāju flotes likvidēšanu. Č.Heigls komentēja, ka šie ir smagi lēmumi, kas turpmāko gadu laikā mainīs aizsardzības nozari, bet tie ir pieņemti tā, lai spētu īstenot ASV aizsardzības stratēģiju un uzturētu bruņotos spēkus, kas ir spējīgi aizstāvēt dzimteni pret  stratēģiskiem draudiem.

Nākamo divu gadu laikā Pentagona budžets samazināsies par vairāk nekā 75 miljardiem dolāru, bet budžets var tikt samazināts vēl vairāk. Heigls un komandieri atzīst, ka šāds budžeta samazinājums var radīt papildu riskus konkrētos reģionos un jomās. „Ja arī pēc 2016.gada budžets tiks samazināts automātiski, tas jau būs nepieņemami un nozīmēs, ka mūsu armija vairs nebūs spējīga stāties pretī jaunajiem, sarežģītajiem draudiem,” norādīja aizsardzības ministrs.

Samazinot aktīvā dienesta karavīru skaitu no 520 000 uz 440 000, viens no lielākajiem izaicinājumiem būs saglabāt bruņoto spēku kaujas spējas un profesionalitāti esošajā līmenī. Arī Nacionālās gvardes un rezervistu apmēru iecerēts samazināt par 5%.

Budžeta samazinājums ir veikts, pieņemot, ka ASV tuvākajos gados neplāno iesaistīties lielās, ilgtermiņa operācijās, tādās kā Irākā un Afganistānā. „Arī 440 000 karavīru liela armija ir pietiekama, lai aizsargātu valsti,” sacīja Heigls. „Turklāt mazāku armiju būs vieglāk modernizēt un ekipēt.”

Izmaiņas skars visas bruņoto spēku vienības. Nacionālajai gvardei plānots pārveidot arsenālu. Gvardes kaujas helikopterus "Apache" iecerēts nodot aktīvā dienesta spēkiem, kuru helikopteri "Black Hawk" savukārt tiks nodoti gvardei.

Budžetā paredzēts  Speciālo operāciju spēku pieaugums par 4000 karavīriem, kas kopā sastādīs 69 700 karavīru lielu vienību, kas būs spējīga cīnīties ar asimetriskajiem draudiem, kas tuvākajā nākotnē arvien vairāk skars visas pasaules valstis.

Pēc 11. septembra teroraktiem ASV armija tika paplašināta, karavīru skaitam sasniedzot 570 000. Karavīru skaitu jau bija plānots samazināt līdz 490 000, bet Heigels ierosinājis to samazināt robežās no 440 000 līdz 450 000. Tā būtu mazākā ASV armija kopš 1940. gada, kad bija 267 000 aktīvā dienesta karavīru. Līdz Otrā pasaules kara beigām ASV armijas apmērs jau bija sasniedzis 8,2 miljonus aktīvā dienesta karavīru.

Dalies ar šo ziņu