Apmācību nolūkiem amerikāņu tanki atgriežas Eiropā

Tehnika un ekipējums
Pēc stripes.com materiāliem
ASV tanki
Foto: Foto: army.mil

Vēl nav pagājis gads, kopš pēdējie ASV tanki pameta Vāciju, kur bija atradušies kopš II Pasaules kara, bet šogad tie atkal atgriezīsies Eiropā.

Apmācību nolūkiem amerikāņu tanki atgriežas Eiropā

2013. gada aprīlī pēdējie tanki „Abrams” pameta Vāciju. Tas sakrita ar ASV spēku klātbūtnes mazināšanos Eiropā. Kad 22 tanki „Abrams” pameta Eiropu, to nodēvēja par ēras noslēgumu, jo tanki bija atradušies Eiropas bāzēs kopš 1944. gada.

Izskatās, ka vēstures lappuse tikusi pāršķirta pārāk strauji.

31. janvārī pēdējie no 29 tankiem M1A2 „Abrams” iebrauca Grāfenvoras dzelzceļa stacijā. Šie smagi bruņotie tanki ir vecā „Abrams” uzlabota versija, un tie, saskaņā ar  Apvienoto dauudznacionālo mācību pavēlniecību, kļūs par daļu no Eiropas Aktivitāšu ekipējuma komplekta (European Activity Set).

„Tas ir bataljona lieluma ekipējuma komplekts, kurā ietverti štāba elementi un komandvadības un kontroles elementi,” paskaidro pulkvedis Tomass Macels, operāciju virsnieks. „Vienības, kam var rasties nepieciešamība pēc šāda ekipējuma, tādējādi ir apgādātas ar visu nepieciešamo, kas vajadzīgs militārā operācijā.”

Tanki „Abrams” pievienosies 33 kājnieku kaujas mašīnām M2A3 „Bradley” un ducim citu bruņotu transportlīdzekļu, kas atradīsies Grāfenvorā un tiks izmantoti mācībās gan Vācijā, gan citur Eiropā. Šis ekipējums būs pieejams dažādām vienībām uz konkrētu mācību laiku.

Mācību pavēlniecība cer, ka šādi tiks nodrošinātas vienībām vajadzīgās spējas militārajās mācībās; šīs spējas kopš pagājušā gada aprīļa, kad Vāciju pameta vecie tanki „Abrams”,  bija strauji samazinājušās.

„Mums jau ir vieglā kājnieku bruņutehnika un bruņumašīnas „Stryker”. Mums trūka tikai smagās bruņutehnikas,” uzsver pulkvedis Macs.

Vairākas vienības jau pieteikušās bruņutehnikas izmantošanai. 1. brigāde un 1. kavalērijas divīzija bruņutehniku izmantos trijās lielās mācībās, kas šogad notiks visā Eiropā no Francijas līdz pat Latvijai.

Dalies ar šo ziņu