Krievija militāro tēriņu ziņā ierindojusies trešajā vietā pasaulē

Ārvalstīs
LETA--NEWSRU.COM
armijas parāde
Foto: Foto: mil.ru

Krievija militāro tēriņu ziņā ierindojusies trešajā vietā pasaulē, apsteidzot Lielbritāniju un Japānu, konstatēts pētījumu centra "IHS Jane's" ikgadējā ziņojumā, vēsta laikraksts "The Daily Telegraph".

Krievija militāro tēriņu ziņā ierindojusies trešajā vietā pasaulē

"Krievijas aizsardzības izdevumiem tuvāko trīs gadu laikā ir jāpalielinās par 44%," norādījis centra pētnieks Kreigs Kefi. "Atbilstoši Valsts domes apstiprinātajam projektam valsts aizsardzības izdevumi pieaugs no 68 miljardiem dolāru 2013.gadā uz 98 miljardiem 2016. Šie plāni Krieviju pacēluši uz trešo vietu pasaulē aizsardzības tēriņu ziņā."

Saraksta līdere joprojām ir ASV. Vašingtonas militārais budžets 2013.gadā bijis 584,2 miljardi dolāru. Otrajā vietā ir Ķīna ar 139,2 miljardiem, bet Krievija trešajā ar 68,9 miljardiem. Ceturtajā ir Lielbritānija ar 58,9 miljardiem, piektajā Japāna ar 56,8 miljardiem, bet sestajā Francija ar 53,1 miljardu dolāru.

2014. gadā Krievija militārajām vajadzībām grasās tērēt 78 miljardus dolāru.

Vairāku valstu militārie budžeti šogad pieaugs pirmo reizi piecu gadu laikā.

Pēdējo divu gadu laikā militārie tēriņi pieauguši Krievijā, Ķīnā, Indijā, Saūda Arābijā un Omānā.

No pieciem visstraujāk augošajiem tirgiem četri atrodas Tuvajos Austrumos, norāda "IHS Jane's".

Tuvākajā laikā šajā jomā "gravitācijas centrs" pārvietosies uz dienvidaustrumiem, bet impulss militāro tēriņu pieaugumam nāks no Krievijas, Ķīnas un Tuvajiem Austrumiem.

Pēdējo desmit gadu laikā Saūda Arābijas militārais budžets ir trīskāršojies, bet Ķīnas militārie tēriņi 2015. gadā būs lielāki nekā Vācijai, Francijai un Lielbritānijai kopā.

2015. gadā Krievijas un Ķīnas militārie budžeti pārsniegs Eiropas Savienības izdevumus aizsardzības jomā, saskaitījuši "IHS Jane's" pētnieki.

Dalies ar šo ziņu