Vācietes neuzskata armiju par pievilcīgu darba vietu

Ārvalstīs
Sargs.lv

Vācietes neuzskata armiju par pievilcīgu darba vietu

Šobrīd Vācijas armijā dien 10% sieviešu. Kopš 2001.gada sievietes var dienēt armijā, bet daudzas no viņām neuzskata armiju par pievilcīgu darba vietu.

Saskaņā ar pētījumiem, tikai 57,3% sieviešu, kas dien Vācijas armijā, izvēlētos šo karjeru otrreiz. Tikai 34,6% sieviešu ieteiktu draudzenēm izvēlēties militāro dienestu.

Pētījumu veikusi Federālā Aizsardzības ministrija, tajā aptaujātas 5000 sieviešu. Galvenie jautājumi bija – cik labi sievietes integrējušās armijā, vai kolēģi vīrieši viņas pieņem kā līdzvērtīgas, kādas sievietei armijā ir karjeras iespējas?

„Rezultāti ir divpusēji,” sacīja projekta autors Gerhards Kimmels. 2005.gadā 34% vīriešu uzskatīja, ka sievietēm nav vietas tādā „skarbā vidē” kā armija, 2011.gadā tā domāja tikai 28%. Vairāk nekā puse vīriešu uzskata, ka sievietes nespēj izpildīt fiziski smagākos uzdevumus. Tomēr, ja 2005.gadā 83% vīriešu uzskatīja, ka vīrieši un sievietes nevar veiksmīgi dienēt kopā, 2011.gadā šis skaitlis ir nokrities līdz 77%. Vairāk nekā puse vīriešu uzsvēra, ka armijā sievietes tiek pārvērtētas un pret viņām izturas labāk nekā pret vīriešiem.

Lai gan 40% vīriešu uzskata, ka kaujas vienībās sievietēm nav vietas, pašu sieviešu karavīru motivācija dienēt šajās vienībās ir ļoti augsta. 

88% sieviešu uzskata, ka visām armijas vienībām jāuzņem sievietes.

Katra otrā sieviete apliecina, ka armijā saskārusies ar rupjiem jokiem vai nevēlamu fizisko kontaktu, bet par seksuālo uzmākšanos ziņojušas 3% sieviešu.

Abu dzimumu karavīri ir atzinuši, ka arvien grūtāk ir savienot dienestu armijā ar privāto dzīvi un ģimeni.

Īsi pirms 2013.gada Ziemassvētkiem Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leina paziņoja, ka daudzo sūdzību dēļ jāuzsāk reformas, kas veidotu ģimenei draudzīgāku armiju. Viņa uzstāja, ka jāpadara armija par pievilcīgu darbavietu cilvēkiem, kam ir ģimene un bērni, piedāvājot apmaksātus bērnudārzus un bērnu aprūpi, kā arī iespēju dienēt uz pusslodzi. Tāpat pēc iespējas jāsamazina karavīru pārcelšana no vienas dienesta vietas uz citu.

Tāpat Vācijas aizsardzības ministre vēlas, lai armijā dienētu vairāk sieviešu. „Vācijas armijai vajadzīgi spējīgi cilvēki, gan vīrieši, gan sievietes,” viņa sacīja. Vienīgā armijas joma, kur sieviešu īpatsvars ir 40%, ir medicīna. Citās vienībās un jomās sieviešu ir ne vairāk kā 10%. Tomēr ir novērota neliela intereses palielināšanās – pagājušajā gadā 14% no jauniesauktajiem bija sievietes.

2013.gadā Vācijas armijā dien 18 000 sieviešu, kas sastāda 10% no armijas. Sievietes, kas uzsākušas dienestu 2001.gadā, jau saņēmušas augstas dienesta pakāpes un ieņem vadošus amatus.

Pēc dw.de materiāliem


Dalies ar šo ziņu