Lielbritānijas deputāti brīdina par jaunu “stratēģisko draudu” bruņotajiem spēkiem

Ārvalstīs
Sargs.lv

Lielbritānijas deputāti brīdina par jaunu “stratēģisko draudu” bruņotajiem spēkiem

Skaidras sabiedrības izpratnes trūkums par bruņoto spēku lomu ir kļuvis par vienu no galvenajiem bruņoto spēku stratēģiskajiem draudiem, brīdina Lielbritānijas parlamenta Apakšpalātas Aizsardzības komiteja.

Militāro operāciju noslēgšanās Afganistānā, kā arī arvien mazāka vēlme iesaistīties starptautiskās operācijās var novest pie tā, ka sabiedrība sāks apšaubīt bruņoto spēku nepieciešamību, uzskata komitejas deputāti.

Tie pauduši bažas, ka aizsardzība arvien vairāk tiek uztverta kā “apdomīgi izdevumi” un brīdinājuši, ka turpmāki budžeta samazinājumi varētu novest pie neproporcionālas bruņoto spēku kaujas spēju pasliktināšanās.

Deputāti uzsvēruši, ka ir svarīgi, ka turpmākie lēmumi attiecībā uz Lielbritānijas spēku izvietošanu pasaulē tiktu pieņemti stratēģiski, nevis kā politiska tirgošanās, kas līdz šim ir pavadījusi valdības Visaptverošā izdevumu pārskata (Government's comprehensive spending review - CSR) procesu.

Komiteja aicina ministrus izstrādāt proaktīvu komunikācijas stratēģiju, lai pārvarētu nošķiršanos no sabiedrības un skaidrotu, kāpēc militārie spēki vēl joprojām ir nepieciešami mūsdienu stratēģiskajā vidē.

Aizsardzības jautājumu skaidrošana sabiedrībai kļūst vēl grūtāka, ņemot vērā sabiedrības skepticismu attiecībā uz neseno operāciju mērķiem un to panākumu definēšanu,”

“Sabiedrībā ir izpratnes trūkums par to, kam ir vajadzīgi Viņas Majestātes bruņotie spēki, un tas rada vienu no lielākajiem stratēģiskajiem draudiem bruņotajiem spēkiem. Sabiedrības simpātijas un atbalsts bruņotajiem spēkiem būtu vēlams, taču tas nedrīkst aptumšot vai samazināt pamata izpratni par to, kāpēc tie ir nepieciešami,” uzskata deputāti.

Komiteja ir atzinusi, ka pēdējā, 2010.gadā pieņemto Stratēģisko Aizsardzības un drošības pārskata (Strategic Defence and Security Review) izstrādi ir noteicis "vispārējais stratēģiskais mērķis samazināt  Lielbritānijas aizsardzības budžeta deficītu", turklāt turpmākajiem budžeta samazinājumiem varētu būt nopietna ietekme uz Lielbritānijas militārajām spējām. Nespēja sasniegt Aizsardzības ministrijas izvirzītās budžeta vajadzības var novest pie neproporcionālas bruņoto spēku kaujas spēju samazināšanās, kam būtu būtiska ietekme uz Lielbritānijas stratēģiskajām ambīcijām.

Aizsardzības komiteja uzsver arī nepieciešamību valdībai stratēģiskāk apsvērt to, kā tikt galā ar kiberuzbrukuma vai terorisma draudiem, ko izvērš ienaidnieki, kurus pat nav iespējams identificēt.

“Skaidra, identificējama ienaidnieka trūkums atstāj ļoti lielu iespaidu uz atturēšanas (deterrence) konceptu drošības politikā”, norāda komiteja.

Fakts, ka asimetriskus draudus Lielbritānijai, tādus, kā terorisms vai kiberuzbrukumi visos gadījumos nav iespējams atvairīt, no valdības prasa stratēģiskāku domāšanu par to, kā aizsargāt valsts kritisko infrastruktūru un novērst veiksmīgu uzbrukumu.

Aizsardzības sekretārs Filips Hamonds apstiprina, ka sabiedrības izpratne par bruņoto spēku lomu ir būtiska, lai saglabātu atbalstu aizsardzības budžetam.“Stratēģiskais aizsardzības un drošības pārskats bija pirmais vispārējais mūsu nacionālās drošības draudu un nepieciešamo spēju valsts aizsardzībai novērtējums 12 gados”, uzskata Hamonds.

“Balstīts uz Nacionālo drošības stratēģiju un steidzamu vajadzību samazināt 38 miljardu mārciņu iztrūkumu aizsardzības budžetā, tas nodrošināja to, ka mums ir atbilstošas spējas un personāls, lai stātos pretī turpmākajiem izaicinājumiem.

Mēs priecājamies, ka komiteja pievērsusi uzmanību stratēģiskai pieejai, taču ir nereāli domāt, ka aizsardzība var darboties vakuumā, neņemot vērā fiskālos izaicinājumus, ar ko valsts saskaras," uzskata aizsardzības sekretārs.

"Jēgpilnam pārskatam ir jāsabalansē stratēģiskie un fiskālie izaicinājumi, lai atrastu ilgtspējīgu risinājumu aizsardzībai”.

 “Ēnu” aizsardzības sekretārs Vernons Koukers atzīst, ka šis Aizsardzības komitejas ziņojums saskan ar Leiboristu partijas viedokli, ka valdība ir pieļāvusi kļūdu, pieņemot 2010.gada Aizsardzības un drošības pārskata stratēģiju.

"Tā vietā, lai palūkotos, kas ir nepieciešams, lai nodrošinātu arī turpmāku Lielbritānijas drošību un mūsu vietu pasaulē, pārskatu ir pilnībā ietekmējuši finansiāli apsvērumi. Tā ir tuvredzīga un nepareiza ekonomija, kas ilgtermiņā izmaksās dārgāk. Neviens neapšauba finansu ierobežojumus, kuru ietvaros Lielbritānijai ir jādarbojas. Taču valdība nevar piegriezt drēbi pirms nomērīšanas. Leiboristi rūpēsies par to, lai turpmākais aizsardzības pārskats būtu gan stratēģisks, gan finansiāli atbildīgs”.

Pēc British Forces News (bfbs.com) materiāliem

 

Dalies ar šo ziņu