ANO: Mjanmā no armijas atvaļina vairāk nekā 60 bērnu

Konfliktu zonas
Pēc un.org materiāliem
Mjanma
Foto: Foto: un.org

Apvienoto Nāciju Starptautiskais Bērnu fonds (UNICEF) 7. augustā paziņoja par 68 bērnu un pusaudžu atbrīvošanu no Mjanmar bruņotajiem spēkiem jeb Tatmandu, kas notika, pateicoties valdības un starptautisko organizāciju sadarbībai.

ANO: Mjanmā no armijas atvaļina vairāk nekā 60 bērnu

„Armija nav vieta bērniem. Mēs esam gandarīti, ka Mjanmas bruņotie spēki ir atvaļinājuši šos nepilngadīgos,” uzsvēra ANO koordinators Mjanmā Ašoks Nigams. „Mēs priecājamies par šiem bērniem un viņu ģimenēm.”

Pagājušā gada septembrī no Mjanmas armijas tika atvaļināti 42 bērni un pusaudži, jūlijā – vēl 42 bērni.  ANO aicina Mjanmas bruņotos spēkus apzināt savu karavīru vecumu un  veikt reģistrāciju, lai armijas rindās nebūtu nepilngadīgo.

ANO Bērnu fonda Mjanmas pārstāve Šalini Bahuguna norādīja, ka šis ir skaitliski lielākais atvaļināto bērnu skaits kopš Mjanma parakstījusi vienošanos ar ANO 2012.gada jūlijā. Vienošanās paredz analizēt situāciju valstī un ziņot par bērnu tiesību pārkāpumiem, kā arī tos novērst. „Ir pienācis laiks atbrīvot no dienesta Mjanmas bruņotajos spēkos pilnīgi visus bērnus,” pārstāve sacīja.

Drošības Padomes rezolūcija Nr. 1612 paredz laicīgu un uzticamu ziņošanas sistēmu par bērnu tiesību pārkāpumiem, tai skaitā bērnu rekrutēšanu un dienestu armijā.

Mjanmas civilā valdība, kuru vada bijušās huntas ģenerālis Theins Seins, ir izpelnījusies ārvalstu atzinību ar demokrātisku reformu īstenošanu. Tā arī noslēgusi miera līgumus ar lielākajiem etnisko partizānu grupējumiem, kas cīnījušies pret valdību kopš bijušās britu kolonijas Birmas (Mjanmas) neatkarības iegūšanas 1948. gadā.
 

Dalies ar šo ziņu