Pēdējie ASV tanki pamet Vāciju

Ārvalstīs
Sargs.lv

Pēdējie ASV tanki pamet Vāciju

Pagājušajā mēnesī noslēdzās 69 gadus ilgais posms, kurā ASV armijas kaujas tanki atradās Vācijā. 22 bruņoto kaujas vienību tanki „Abrams”, kas te atradās kopš aukstā kara laikiem, tika nosūtīti uz ASV.

Pēdējā M-1 „Abrams” tanka aizvešana sakrīt ar divu ASV armijas Vācijā bāzēto brigāžu izformēšanu. 170.brigāde tika izformēta pagājušajā gadā Baumholderā, bet 172.brigāde Greifenforā  - šogad.

18.martā atlikušie tanki tika pa dzelzceļu no Kaizerslauternas tika pārvietoti uz Brēmerhāfenes ostu, no kurienes ar kuģi tiks transportēti uz Dienvidkarolīnu. Šie tanki lielākoties piederēja 172.brigādei, bet daži bijuši piesaistīti arī citām vienībām.

„Man ir liels pagodinājums būt tam, kas izved no Vācijas pēdējos kaujas tankus,” sacīja seržants Džeremijs Džordams no 529. Militārās policijas rotas.

Nosūtot šos tankus atpakaļ uz Ameriku, mēs pāršķiram vēl vienu lappusi vēstures grāmatā.

Sākot no Otrā Pasaules gara un visa aukstā kara laikā tanku vienības bija izvietotas daudzviet Vācijā. Lielākais skaits bija 20 NATO bruņotas divīzijas jeb 6000 tanku.

„Šis ir vēsturisks brīdis. Uz Vācijas zemes vairs neatrodas neviens ASV tanks,” uzsvēra pulkvežleitnants Viens Maroto, 21.operāciju atbalsta pavēlniecības preses pārstāvis.

Pēc  Stars & Stripes materiāliem

Dalies ar šo ziņu