Vācijas karavīri saņēmuši modernu ekipējumu

Ārvalstīs
Sargs.lv

Vācijas karavīri saņēmuši modernu ekipējumu

Vācijas Sauszemes spēku karavīri  uzsākuši karavīru apmācību ar „nākotnes ekipējumu”,  kura mērķis ir integrēt dažādas operacionālās un izdzīvošanai vajadzīgās funkcijas vienā karavīra aprīkojumā.

To mēdz dēvēt arī pat „Nākotnes karavīra paplašināto sistēmu”, kurā ietverts dators, austiņas, GPS, navigācijas sistēma, digitālais kompass, ķiverē iemontēts displejs un nakts redzamības brilles. Sistēmas nosaukums ir „Gladius” (latīniski – zobens). „Gladius” var savietot ar modulāru formastērpu,  tas ir īpaši viegls,  neliels un piemērots ekstremāliem apstākļiem.

Karavīri, kas jūnijā dosies uz Afganistānu, šobrīd mācībās izmanto jauno „Gladius”, kas uzlabos operāciju efektivitāti un samazinās kritušo un ievainoto skaitu.

Šomēnes pirmie 30 ekipējuma komplekti tika pasniegti svinīgā ceremonijā Vācijas armijas štāba priekšniekam ģenerālleitnantam Bruno Kasdorfam.

Ražotāji „Rheinmetall” paziņoja, ka šis aprīkojums sniedz katram karalaukā esošajam karavīram gandrīz tūlītēju informāciju par visu notiekošo. „Informācijas pieejamība un plūsma kaujas laukā ir tikpat nozīmīga kā ugunsspēks, aizsardzība un mobilitāte,” ceremonijā uzsvēra ražotāju firmas pārstāvis.

„Gladius” sistēma, kas paredzēta 10 karavīru apakšvienībai, nodrošinās informāciju par izlūkošanu, komandvadības lēmumiem un ieročiem, paplašinot izpratni par konkrēto kaujas situāciju. Katrs karavīrs saņems datus par taktisko situāciju, atbalstošo spēku atrašanās vietu, misiju.

Janvārī Bundesvērs pasūtīja otru „Gladius” partiju 60 Sauszemes spēku nodaļām (600 karavīriem) par summu 84 miljoni eiro. Puse tiks piegādāti 2013.gada vidū, bet otra puse – gada beigās, lai vācu karavīri, kas nākamo rotāciju laikā Afganistānā varētu šo ekipējumu izmantot.

Pēc defensenews.com materiāliem

Dalies ar šo ziņu