Ziemeļkoreja paziņo, ka tā atrodas karastāvoklī ar Dienvidkoreju

Ārvalstīs
Sargs.lv

Ziemeļkoreja paziņo, ka tā atrodas karastāvoklī ar Dienvidkoreju

Ziemeļkoreja 30.martā nākusi klajā ar paziņojumu, ka tā uzsāk "karastāvokli ar Dienvidkoreju".

Kā teikts Ziemeļkorejas oficiālās ziņu aģentūras publiskotajā paziņojumā, "no šā brīža Ziemeļu un Dienvidu attiecības ieies kara stāvoklī un visi jautājumu Ziemeļu un Dienvidu starpā tiks attiecīgi risināti".

"Ilgstošā situācija, kad Korejas pussalā nebija nedz miera, nedz kara, beidzot ir galā," teikts paziņojumā.
Aģentūra vēsta, ka šādu kopīgu paziņojumu izplatījusi Ziemeļkorejas valdība, valdošā partija un citas organizācijas.

Tikmēr Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija informē, ka Ziemeļkorejas armijā nav vērojama neparasta aktivitāte un nav arī citu pazīmju, kas liecinātu, ka gaidāma agresija no Ziemeļkorejas puses.

Kopš marta, kad ASV un Dienvidkoreja sāka kopīgas militārās mācības, Ziemeļkoreja teju vai ik dienas draudējusi uzbrukt Dienvidkorejas un ASV militārajām bāzēm.

Tomēr eksperti uzskata, ka Ziemeļkoreja neuzņemsies risku uzsākt plaša mēroga konfliktu.

LETA jau vēstīja, ka Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns piektdien deva pavēli raķešu vienībām sagatavoties veikt triecienus ASV kontinentālajai daļai un militārajām bāzēm, solot nokārtot rēķinus pēc ASV radariem nemanāmo bumbvedēju B-2 lidojumiem virs Dienvidkorejas.

Jebkādas ASV bezatbildīgas provokācijas gadījumā Ziemeļkorejas spēkiem "bez žēlastības jāveic triecieni pa ASV kontinentālo daļu (..) militārajām bāzēm Klusajā okeānā, ieskaitot Havaju salās un Guamā, un Dienvidkorejā", viņa teikto citē Phenjanas oficiālā ziņu aģentūra KCNA.

"Ir pienācis laiks nokārtot rēķinus ar ASV imperiālistiem," paziņojis Kims.

Viņš pavēstījis, ka radariem nemanāmo bumbvedēju izmantošanu pārsniedz vienkāršu spēka demonstrēšanu un līdzinās ASV "ultimātam, ka viņi par jebkuru cenu izraisīs atomkaru".

Dienvidkorejas ziņu aģentūra "Yonhap" atsaucas uz kādas Dienvidkorejas militārpersonas teikto, ka Ziemeļkorejas vidēja un tāla darbības rādiusa raķešu bāzēs novērota krasi paaugstināta personāla un transportlīdzekļu kustība.

Ziemeļkoreja decembrī veica tāla darbības rādiusa raķetes izmēģinājumu, tomēr vairums ekspertu uzskata, ka Phenjana vēl gadiem ilgi nebūs spējīga tikt pie īstas starpkontinentālas raķetes, kas varētu trāpīt mērķim ASV.

Arī Havaju salas un Guama Ziemeļkorejas vidēja darbības rādiusa raķetēm nav sasniedzamas, tomēr tās varētu sasniegt ASV militārās bāzes Dienvidkorejā un Japānā.

LETA--BBC/REUTERS

Dalies ar šo ziņu