ASV pastiprina pretraķešu aizsardzību pret Ziemeļkoreju

Ārvalstīs
Sargs.lv

ASV pastiprina pretraķešu aizsardzību pret Ziemeļkoreju

ASV piektdien paziņoja, ka pastiprinās pretraķešu aizsardzību pret Ziemeļkoreju, kura pirms nedēļas tai piedraudēja ar preventīvu kodoltriecienu.

Aizsardzības ministrs Čaks Heigels paziņoja, ka Aļaskā tiks izvietotas vēl 14 pārtvērējraķetes, gandrīz par pusi palielinot šobrīd 30 gar Aļaskas un Kalifornijas piekrasti izvietotās raķetes.

Ziemeļkoreja ir piedraudējusi sarīkot otru Korejas karu, kurā pielietos kodolieročus, paužot savu sašutumu par ANO noteiktajām sankcijām pēc Phenjanas veiktā trešā kodolizmēģinājuma.

Kā pavēstīja Heigels, aizsardzības pastiprināšana ir domāta tam, lai "būtu priekšā Ziemeļkorejas draudiem". Phenjana apgalvo, ka tai ir raķetes, kas spēj nogādāt kodolgalviņu ASV kontinentālajā daļā.

"ASV ir pretraķešu aizsardzības sistēmas, lai aizsargātu mūs no ierobežotiem starpkontinentālo ballistisko raķešu uzbrukumiem," sacīja Heigels. "Taču īpaši Ziemeļkoreja pēdējā laikā ir progresējusi savās spējās un iesaistījusies virknē bezatbildīgu un bezjēdzīgu provokāciju."

Heigels arī apstiprināja pagājušajā gadā izsludinātos plānus par otra modernizēta radara izvietošanu Japānā.

Ziemeļkoreja trešdien oficiāli apstiprināja, ka tā anulējusi pēc Korejas kara noslēgto pamiera līgumu, un brīdināja, ka nākamais solis būs "nežēlīga" militārā atriebība ienaidniekiem.

Tā kā pēc Korejas kara tika parakstīts pamiera līgums, nevis miera līgums, Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja tehniski joprojām atradušās kara stāvoklī.

Pamiera līguma anulēšana teorētiski varētu nozīmēt, ka varētu no jauna uzliesmot uzbrukumi, taču novērotāji atgādina, ka šī nebūt nav pirmā reize, kad Ziemeļkoreja paziņojusi par pamiera līguma denonsēšanu.
LETA--AFP

Dalies ar šo ziņu