Ukraina nākamgad atteiksies no obligātā militārā dienesta

Ārvalstīs
Sargs.lv

Ukraina nākamgad atteiksies no obligātā militārā dienesta

Šoruden Ukrainas bruņotajos spēkos notiks pēdējais obligātā militārā dienesta karavīru iesaukums, bet jau 2014.gadā Ukraina pavisam atteiksies no obligātā militārā dienesta.

Par šādu lēmumu, tiekoties ar žurnālistiem Ukrainas pilsētā Ļvovā, paziņoja Ukrainas bruņoto spēku komandieris ģenerālpulkvedis Vladimirs Zamana.

„Šoruden notiks pēdējais iesaukums, bet jau 2014.gada rudenī pēdējie obligātā dienesta karavīri tiks atvaļināti rezervē,” skaidroja bruņoto spēku komandieris.

„Pašreiz risinām nopietnu problēmu. Ukrainai ir jāpāriet uz profesionālu armiju. Ir tikai divas izvēles varianti – veidojam profesionālu armiju vai pagarinām dienesta laiku,” sacīja ģenerālpulkvedis Zamana.

„Mūsu valsts vadība ir izvēlējusies pirmo variantu,” piebilda bruņoto spēku komandieris, uzsverot, ka pašreizējos apstākļos ir grūti sagatavot karavīru, kurš spētu kvalitatīvi pildīt savus uzdevumus mūsu tēvzemes aizsardzībā.

„Kaujas vienību samazināšana, pārejot uz profesionālu armiju, nenotiks,” intervijas noslēgumā uzsvēra Ukrainas bruņoto spēku komandieris.

Ukrainas aizsardzības ministrs Pāvels Ļebedevs iepriekš teica, ka galvenais uzsvars bruņotajos spēkos tiks likts uz to kaujas sagatavotību. „Mēs samazināsim nodrošinājuma vienības: armija kļūs mūsdienīga un mobila,” viesojoties Sevastopoles garnizonā, sacīja ministrs, norādot, ka tuvākajā laikā modernizēs aviāciju, jūras spēku floti un desanta karaspēku ar jauna veida ieročiem un kaujas tehniku.

Pāreja uz profesionālu armiju ir tikai viens no Ukrainas bruņoto spēku modernizācijas pasākumiem, uzsvēra ģenerālpulkvedis Zamana. „Aizsardzības ministrija ir nolēmusi veikt bruņoto spēku strukturālo reformu,” paskaidroja bruņoto spēku komandieris, uzsverot, ka tas būs sarežģīts process, bet ne neiespējams, jo jaunās komandstruktūras darbība jau esot izmēģināta mācībās „Perspektīva 2012” un tajās iegūta informācija tiekot analizēta.

Ukrainas bruņotos spēkus skar arī personālsastāva samazināšana – 2012.gadā to skaitliskajam sastāvam bija jābūt tikai 184 tūkstošiem, no kuriem 139 tūkstoši ir karavīri. 

Dalies ar šo ziņu