Aptaujas: Vairums austriešu atbalsta obligātā karadienesta saglabāšanu

Ārvalstīs
Sargs.lv

Aptaujas: Vairums austriešu atbalsta obligātā karadienesta saglabāšanu

Kā liecina aptaujas pirms janvārī gaidāmā referenduma par vispārējās karaklausības atcelšanu, vairums austriešu varētu tomēr atbalstīt obligātā iesaukuma saglabāšanu.

Saskaņā ar laikrakstā "Standard" publicētajiem aptaujas rezultātiem, 61% respondentu atbalsta pašreizējās sistēmas saglabāšanu.

Kā ziņots, Austrijas valdošā koalīcija - sociāldemokrāti (SPOe) un konservatīvā Tautas partija (VPOe) - vienojusies, ka nākamā gada janvārī tiks rīkots referendums par obligāto karaklausību.

Obligātais militārais dienests Austrijā ilgst sešus mēnešus, taču iespējams izvēlēties arī alternatīvo darba dienestu, kura laikā jāstrādā slimnīcās, valsts iestādēs vai nevalstiskajās organizācijās, un tas ilgst deviņus mēnešus.

Arī aptauja, kuru pēc VPOe pasūtījuma veicis institūts "Ecoquest" un kuras rezultāti publicēti avīzē "Die Presse", liecina:

53% austriešu gatavojas balsot par obligātā karadienesta saglabāšanu, kamēr 46% - par tā atcelšanu.

Tikmēr institūta "Gallup" veiktā aptauja, kuras rezultāti lasāmi laikrakstā "Heute", liecina par pretēju tendenci. Saskaņā ar šo aptauju 51% austriešu atbalsta profesionālu armiju, kamēr par obligāto dienestu iestājas tikai 49%.

Šī aptauja atklāj arī atšķirīgos viedokļus, kādus pauduši dažādu dzimumu pārstāvji. Kamēr 57% vīriešu izteikušies par vispārējo karaklausību, 57% sieviešu vēlas pāreju uz profesionālo armiju.

Tikmēr tīmekļa izdevums "Austrian Times" vēsta, ka satraukumu par iespējamajām reformām izteikušas labdarības organizācijas.

Ja tiks atcelts obligātais karadienests, tas nozīmē, ka tiks atcelts arī alternatīvai dienests, un tādas labdarības organizācijas kā "Caritas" un Sarkanais krusts norāda, ka tās varētu saskarties ar personāla trūkumu.

Tās brīdina, ka trūkstot brīvprātīgajiem, organizācijas nespēs segt savus izdevumus un sniegt līdzšinējos pakalpojumus.

Piemēram, tikai Karintijā katru gadu savu alternatīvo dienestu pilda aptuveni 600 jauniešu, no kuriem 240 strādā Sarkanajā krustā, bet 29 - "Caritas".

Austrijas Sarkanā krusta prezidents Pēters Ambrocijs uzskata, ka alternatīvā dienesta likvidēšana organizācijai gadā izmaksās papildu desmit miljonus eiro.

LETA-APA


Dalies ar šo ziņu