Vācijas Konstitucionālā tiesa atļauj armijai veikt kaujas operācijas valsts teritorijā

Ārvalstīs
Sargs.lv

Vācijas Konstitucionālā tiesa atļauj armijai veikt kaujas operācijas valsts teritorijā

Vācijas Konstitucionālā tiesa, atceļot pēc Otrā pasaules kara ieviesto tabu, 17.augustā atzina, ka "katastrofiska mēroga" teroraktu gadījumos armija drīkst veikt kaujas operācijas valsts teritorijā.

Tiesa atzina, ka gadījumos, kad Vācijas teritorijā tiek veikts uzbrukums, kas varētu radīt lielu skaitu upuru, ievērojot stingrus nosacījumos, var tikt izmantots Bundesvērs.

Tomēr tiesa uzsvērusi, ka armiju Vācijas teritorijā var izmantot tikai "katastrofiska mēroga ārkārtas situācijā", taču to nekādā ziņā nedrīkst izmantot, lai vērsos pret "demonstrantu pūļu radītiem draudiem".

Kaujas ieroči pielietojami tikai kā "pēdējais līdzeklis", un tam jāsaņem federālās valdības atļauja, kuras došanu nedrīkst deleģēt tikai aizsardzības ministram.

Tajā pašā laikā joprojām ir aizliegts notriekt teroristu nolaupītu lidmašīnu, ja tajā atrodas nevainīgas civilpersonas. Tomēr gaisa spēku iznīcinātāji var raidīt brīdinājuma šāvienus, lai mēģinātu piespiest lidmašīnu nosēsties.

Ar šo spriedumu tiesa faktiski anulējusi savu 2006.gada lēmumu.

Jau pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem ASV Vācijas valdība mēģināja padarīt elastīgākus armijas izmantošanas noteikumus, lai varētu reaģētu uz potenciāliem terorisma draudiem, taču saskārusies ar Konstitucionālās tiesas pretestību, atteicās no šīs ieceres.

Toreiz tiesa piesauca Vācijas Pamatlikumā noteiktos stingros ierobežojumus, kas savulaik tika izstrādāti, rēķinoties ar nacistiskā režīma atstāto vēsturisko pieredzi.

Piektdienas spriedums pieņemts visu Konstitucionālās tiesas tiesnešu kopsēdē.

Kopsēdes lēmums bija nepieciešams tāpēc, ka Konstitucionālās tiesas Otrais Senāts bija iepriekš atzinis, ka Bundesvērs drīkst sniegt palīdzību atsevišķām Vācijas federālajām zemēm.To savukārt tiesā apstrīdēja Bavārijas un Hesenes zemes.

LETA-AFP/DPA

Dalies ar šo ziņu