Irāna draud iznīcināt ASV bāzes pāris minūtes pēc uzbrukuma

Ārvalstīs
Sargs.lv

Irāna draud iznīcināt ASV bāzes pāris minūtes pēc uzbrukuma

Uzbrukuma gadījumā Irāna ir spējīga nekavējoties iznīcināt ASV militārās bāzes Tuvajos Austrumos un uzbrukt Izraēlai, trešdien ziņoja Irānas mediji.

Izraēla ir likusi noprast, ka gadījumā, ja diplomātiskā ceļā neizdosies apturēt Irānas daudz pelto kodolprogrammu, tā ir gatava uzbrukt Irānas kodolobjektiem.

Arī ASV nav izslēgušas uzbrukuma iespēju, kaut paziņojušas, ka dod priekšroku diplomātiskiem līdzekļiem.

Rietumvalstis apsūdz Teherānu, ka tā cenšas izstrādāt kodolbruņojumu, taču pati Irāna apgalvo, ka tās kodolprogramma domāta tikai un vienīgi civiliem mērķiem.

Atsaucoties uz Revolucionārās gvardes aviācijas divīzijas komandieri Amiru Ali Hadži Zadē, Irānas mediji ziņo, ka Irānas ballistiskās raķetes spēj aizsniegt 34 ASV militārās bāzes, atzīmējot, ka modernāko raķešu darbības rādiuss ir 2000 kilometru.

"Šīs visas bāzes ir mūs raķešu darbības lokā, un okupētās zemes (Izraēla) arī ir labs mērķis," norādīja Hadži Zadē. "Mēs esam domājuši (..) izvietot raķetes, lai iznīcinātu visas šīs bāzes pirmajās minūtēs pēc uzbrukuma," viņš piebilda.

ASV militārās bāzes Tuvajos Austrumos ir izvietotas Bahreinā, Katarā, Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE), Kuveitā un Turcijā. Aptuveni desmit bāzes atrodas arī Afganistānā un Kirgizstānā.

Tomēr Hadži Zadē minētais skaits var būt neprecīzs, jo nav zināms, no kāda informācijas avota viņš dabūjis šos datus.

Aizsardzības speciālisti pret Irānas draudiem ir skeptiski noskaņoti un bieži uzskata tos par pārspīlētiem, norādot, ka ASV modernā aizsardzības sistēma Teherānai nav pa spēkam.

Tikmēr Irānas mediji šonedēļ ziņoja, ka militāro mācību laikā, kas ilga trīs dienas, valsts militārie spēki izmēģinājuši ballistisko raķeti, kas spēj sasniegt mērķus Izraēlā, un sekmīgi izmēģināti arī Irānā ražoti bezpilota lidaparāti.

LETA-REUTERS

Dalies ar šo ziņu