Vallins: Somija neatkarīgi izvēlas sadarbības partnerus

Ārvalstīs
Sargs.lv

Vallins: Somija neatkarīgi izvēlas sadarbības partnerus

Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba priekšnieks ģenerālis Nikolajs Makarovs paudis brīdinājumu kaimiņvalstij Somijai par to, ka tā pārāk cieši sadarbojas ar NATO, trešdien vēsta raidorganizācija YLE.

"Somijas piedalīšanās NATO mācībās pierāda, ka Somija pakāpeniski pievienojas NATO aktivitātēm. Zināmos apstākļos tas var radīt bīstamu situāciju attiecībā uz Krievijas militāro drošību," otrdien uzrunā Helsinkos sacīja Makarovs.

"Militārā sadarbība Krievijas un NATO starpā ir progresē labi, un no tā labumu gūst abas puses. Pretēji tam, Somijas un NATO sadarbība apdraud Krievijas drošību. Somijai nevajadzētu tiekties pēc dalības NATO, tā vietā tai vēlams vajadzētu ciešāku militāro sadarbību ar Krieviju," Somijas Nacionālo aizsardzības kursu asociācijas pasākumā Helsinku universitātē sacīja ģenerālis.

Tas izraisījis Somijas aizsardzības ministra Stefana Vallina asu reakciju, kurš raidorganizācijai uzsvēra, ka "Somija savus lēmumus pieņem neatkarīgi".

Makarovs arī esot kritizējis Somiju, ka tā organizējot manevrus Krievijas robežas tuvumā, paužot pārliecību, ka šādiem manevriem nav tikai vienkārši aizsardzības nolūki.

Makarova spriedumus varētu interpretēt kā to, ka Krievijas politika pret tās rietumu kaimiņu kļuvusi uzstājīgāka, norādīja Somijas Starptautisko attiecību institūta globālās politikas pētnieks Čārlijs Saloniuss-Pasternaks.

"Makarova spriedumi ir jāuztver nopietni. Viņa spriedumi ir politiski nozīmīgi," sacīja pētnieks.

Somija ar NATO sadarbojas jau kopš 1994.gada "Partnerattiecības mieram" ietvaros. Somija ar Aliansi sadarbojas drošības un miera uzturēšanas operācijās, kā arī citos praktiskos jautājumos.

NATO augstu vērtē Somiju kā uzticamu un aktīvu sadarbības partneri miera nodrošināšanā pasaulē. Somijai un NATO aizstāv vienotas vērtības - mieru, demokrātiju, cilvēktiesības.

Somija ir sadarbojusies ar Aliansi gan miera uzturēšanas operācijās Bosnijā un Hercogovinā, gan Kosovā, kā arī nosūtījusi savus karavīrus atbalstīt starptautisko operāciju Afganistānā.

LETA-AFP/ NATO.INT

Dalies ar šo ziņu