Somija reformēs un samazinās Aizsardzības spēkus

Ārvalstīs
Sargs.lv

Somija reformēs un samazinās Aizsardzības spēkus

Līdz 2015.gadam plānots samazināt Somijas Aizsardzības spēkus un vienkāršot to struktūru, paredz Somijas Aizsardzības spēku piedāvātā reformas koncepcija. Šā gada 8.februārī minētais projekts tika prezentēts Somijas Prezidentam un Ministru kabineta Ārlietu un drošības politikas komitejai.

Reformas galvenais mērķis ir nodrošināt Aizsardzības spēku spējas turpināt savu uzdevumu pildīšanu un saglabāt Somijas militārās aizsardzības spējas arī 2020.gados.

Ar reformas palīdzību samazināta finansējuma apstākļos paredzēts saglabāt Aizsardzības spēku pašreizējos uzdevumus, nodrošināt obligātā militārā dienesta funkcionēšanu, kā arī attīstīt uz teritoriālu aizsardzību balstītas aizsardzības spējas. 

Reformas gaitā plānots samazināt kara laika spēkus un personālu. Līdz 2015.gadam personāla skaits tiks samazināts par apmēram 2200 cilvēkiem.

Jaunajai Aizsardzības spēku struktūrai būs trīs līmeņi.

Aizsardzības spēki atteiksies no reģionālajām pavēlniecībām, savukārt vairākas brigādes līmeņa vienības, centri un citas struktūrvienības tiks apvienotas vai slēgtas. 

Reformas gaitā plānots slēgt piecas brigādes līmeņa vienības, kā arī atteikties no jūras un gaisa pavēlniecībām to pašreizējā formā, savukārt jūras un gaisa novērošanas funkciju koncentrēt Jūras un Gaisa operāciju centros.

Tāpat tiks veidotas lielākas brigādes līmeņa vienības, funkcionāli apvienojot, piemēram, Lapzemes gaisa aizsardzības pulku un Jēgeru brigādi, Rezerves virsnieku skolu ar Sauszemes spēku akadēmiju, Sakaru pulku ar Mehanizēto kājnieku brigādi, un Artilērijas brigādi ar Pori brigādi.

Visos trīs spēku veidos plānots reformēt un vienkāršot brigādes līmeņa vienību struktūru, centralizējot administrēšanu, kā arī loģistikas un atbalsta pakalpojumu sniegšanu. Aizsardzības spēki atteiksies arī no nevajadzīgajām un mazāk svarīgajiem īpašumiem un teritorijām.

Ar šo reformu Aizsardzības spēki plāno ietaupīt 200 miljonus eiro, saskaņā ar valdības programā noteikto mērķi.

Viena trešā daļa budžeta tiks piešķirta aizsardzības iegādēm un spēju attīstībai, otra trešdaļa – personāla izmaksām, savukārt ar trešo trešdaļu plānots segt operacionālās izmaksas.

Līdz 2012.gada rudenim plānots sakārtot un iesniegt parlamentā reformas koncepcijas juridisko bāzi. 2013. – 2014. gadā paredzēts veikt izmaiņas spēku administratīvajā struktūrā. Savukārt jaunajai organizācijai ir jāsāk darboties no 2015.gada sākuma.

Pēc www.defmin.fi un www.mil.fi materiāliem.

Dalies ar šo ziņu