Lietuva no Norvēģijas un ASV iegādājas bruņojumu vairāku miljonu latu vērtībā

Ārvalstīs
Sargs.lv

Lietuva no Norvēģijas un ASV iegādājas bruņojumu vairāku miljonu latu vērtībā

Lietuvas Aizsardzības ministrija parakstījusi līgumu ar Norvēģijas Aizsardzības ministriju par ložmetēju un munīcijas iegādi vairāk nekā 31 miljona litu (6,5 miljonu latu) vērtībā. Savukārt ASV Aizsardzības ministrija piešķirs Lietuvas bruņotajiem spēkiem Afganistānā bezpilota lidmašīnas un citu militāro aprīkojumu 31,6 miljonu litu (6,4 miljonu latu) vērtībā.

12,7 milimetru ložmetēji "Browning M2 QCB" Norvēģijas bruņotajiem spēkiem vairs nav nepieciešami, jo valsts samazina savas armijas lielumu, informēja Lietuvas Aizsardzības ministrijā, uzsverot, ka Lietuvai pārdotos ieročus Norvēģijas bruņotie spēki nav lietojuši.

Par iegādāto bruņojumu Lietuva samaksās daļās līdz 2015.gadam.

"Iegādātie ložmetēji "Browning M2 QCB" ir funkcionāli, kā arī nokomplektēti un modernizēti atbilstoši Lietuvas armijas vajadzībām. Norvēģijas Aizsardzības ministrija piedāvāja iegādāties Lietuvai ložmetējus par izdevīgu cenu, ņemot vērā valsts ekonomisko situāciju," norādīja ministrija.

Arī līdz šim Lietuvas armija ir izmantojusi šādus ložmetējus, kas ir svarīgs bruņojums kājnieku operācijās.

Savukārt ASV Aizsardzības departaments piešķirs Lietuvas bruņotajiem spēkiem Afganistānā bezpilota lidmašīnas un citu militāro aprīkojumu 31,6 miljonu litu (6,4 miljonu latu) vērtībā, kuru saņems no ASV līdz 2013.gadam.

Šajā palīdzībā būs sakaru iekārtas, bezpilota lidmašīnas, nakts redzamības un optiskās ierīces, kā arī individuālās aizsardzības līdzekļi, kuri pēc operācijas pabeigšanas Afganistānā tiks izmantots citiem Lietuvas Bruņoto spēku uzdevumiem.

Bezpilota lidmašīnu nodrošinātās spējas ir ļoti svarīgas karavīriem Lietuvas Īpašo operāciju spēkos, kas dien Afganistānas dienvidaustrumos.

Afganistānā pašlaik ir izvietoti aptuveni 230 Lietuvas karavīru. Vairāk nekā puse no viņiem atrodas Goras provincē, daļa dien Kabulā un Kandahāras provincē, bet īpašo spēku vienība "Aitvaras" kopā ar Latvijas karavīriem veic operāciju Zabulas provincē.

Dalies ar šo ziņu