ASV Sauszemes spēki izveido pirmo kiberaizsardzības brigādi

Ārvalstīs
Sargs.lv

ASV Sauszemes spēki izveido pirmo kiberaizsardzības brigādi

Tīkla karadarbība, kiberdrošība un nelegāla klasificētas informācijas izplatīšana internetā ir vieni no aktuālākajiem jautājumiem, kuriem valdības un vēl jo vairāk bruņotie spēki sākuši nopietni pievērst uzmanību. ASV Sauszemes spēkos darbību sākusi pirmā datortīklu operāciju brigāde.

Ar ASV Nacionālās drošības aģentūras, Aizsardzības departamenta, ASV Kiberaizsardzības pavēlniecības, kā arī Kongresa personāla atbalstu, Sauszemes spēku Izlūkošanas un drošības pavēlniecība izveidojusi 780. Militārās izlūkošanas brigādi, lai sniegtu atbalstu citām ar šiem jautājumiem strādājošajām struktūrām proaktīvas kiberaizsardzības nodrošināšanā. Pēc vairāku gadu sagatavošanās darbiem 1.decembrī Mīda fortā notika brigādes aktivizēšanas ceremonija.

“Ļoti retos gadījumos mums ir iespēja aktivizēt jaunu vienību – īpaši veidotu, rekrutētu un radītu ar mērķi, lai sniegtu ieguldījumu kompleksai cīņai pret tiem, kas rada skaidrus un aktuālus draudus mūsu valsts drošībai, tajā pašā laikā ar jaunām un nozīmīgām spējām papildinot mūsu Sauszemes spēku jau iespaidīgo karošanas spēju portfolio,” sacīja Izlūkošanas un drošības pavēlniecības komandējošā ģenerāle ģenerālmajore Mērija Ledžere.

ASV Sauszemes spēki šobrīd iesaistīti starptautiskajā operācijā Afganistānā un misijās arī citviet, kā arī atrodas ierobežotu līdzekļu apstākļos. Tomēr tie atrada iespēju izveidot vienību, kas reaģētu uz specifisku draudu veidu, paredzot tai mandātu, misiju un resursus brigādes izveidošanai. Pirmie soļi sperti jau 2002.gadā, aktivizējot vienību Mīdā, uzskata jaunizveidotās brigādes komandieris pulkvedis Džonatans Svīts. Kopš šī brīža tā ir attīstījusies un paplašinājusies līdz Sauszemes spēku tīkla karadarbības bataljonam, tam pievienojusies arī štāba rota un šobrīd arī 780. Militārās izlūkošanas brigāde.

Jaunizveidotās brigādes vienības kopīgi veicinās sakaru izlūkošanu, datortīklu operācijas, kad nepieciešams, arī uzbrukuma operācijas, lai atbalstītu ASV Aizsardzības departamentu.

Tāpat plānots veikt globālas Sauszemes spēku un starpaģentūru operācijas, tajā pašā laikā liedzot iespēju šādas operācijas īstenot ienaidniekiem. “Šīs brigādes izveidošana ir apstiprinājums uzskatam, ka mūsu valstij ir nepieciešams nodrošināt brīvas manevra iespējas kibertelpā, pastāvīgu konfliktu ērā un pieaugot arvien izsmalcinātākiem draudiem mūsu drošībai,” norādīja Ledžere.

Sauszemes spēku jaunākā brigāde ir pilnībā gatava, lai sniegtu atbalstu ASV Bruņoto spēku komandierim un Sauszemes spēku komandierim, kuri kiberaizsardzību un pilna spektra kiberoperācijas ir izvirzījuši kā vienu no galvenajām prioritātēm. Tāpat tie atbalstīs ASV Kiberaizsardzības pavēlniecību un Nacionālās drošības aģentūras direktoru, kurš turpina izglītot, paliecināt un izaicināt valsts līderus, lai tie rīkotos izlēmīgi un attīstītu šāda veida spējas, kas šobrīd ir kļuvušas izšķirošas valsts drošībai.

“Izaicinājumi mūsu valstij šajā jomā ir atkarīgi no mums pašiem. To var pamanīt katru dienu. Nākotnes draudi, kas tika paredzēti iepriekš, ir jau šeit,” uzskata Ledžere, norādot, ka šobrīd pienācis laiks, lai 780. brigādes karavīri sāktu darbu kā pilnībā sagatavota un operacionāla vienība.

www.army.mil

 

Dalies ar šo ziņu