"Economist" analītiķis Lūkass: drošības krīze Baltijā ir lielākais drauds NATO

Viedoklis
Sargs.lv

"Economist" analītiķis Lūkass: drošības krīze Baltijā ir lielākais drauds NATO

Drošības krīze Baltijas valstīs ir lielākais drauds NATO, tādēļ aliansei ir jāpalielina sava klātbūtne reģionā, lai izvairītos no šīs krīzes un savaldītu Krieviju, uzstājoties ASV Senāta Ārējo attiecību komitejas sēdē, brīdinājis Lielbritānijas žurnāla "Economist" analītiķis un viens no redaktoriem Edvards Lūkass.

Vairāku grāmatu par Krieviju autors arī norādījis, ka

Latvija, Lietuva un Igaunija ir "frontes līnijas valstis".

"Drošība un aizsardzība, ko mēs kopš Aukstā kara beigām esam pieņēmuši kā pašsaprotamu, tagad ir atkarīga no to likteņiem," viņš uzsvēris.

Lūkass sacījis, ka Krievija aktīvi cenšas mainīt esošo drošības kārtību Eiropā, sašķelt NATO un izmanto enerģētikas sektoru, naudu un propagandu, lai palielinātu savu ietekmi, un ir gatava draudēt un izmantot spēku.

"Drošības krīze Baltijas reģionā ir visbīstamākais drauds, ar ko jāsaskaras Atlantijas aliansei. Krievijas pārsteidzīgas rīcības dēļ mums varētu draudēt izvēle starp pilna mēroga militāru konfrontāciju (tostarp iespējamu kodolieroču izmantojumu) vai padošanos, sabrūkot mūsu pamata drošības izkārtojumam," lasāms runā, kur Lūkass pēc uzstāšanās komitejā publicēja sociālās saziņas vietnēs.

Lūkass pauda pārliecību, ka tāda scenārija novēršanai ASV un pārējām NATO valstīm ir jāpastiprina sava klātbūtne Baltijas valstīs jūras, gaisa un sauszemes telpā, jāizvieto liela NATO bāzes Polijā, jāpanāk pēc iespējas lielāka Zviedrijas un Somijas iesaiste NATO plānošanā, jāpaplašina mērķētās sankcijas pret Krievijas valdības amatpersonām, jāpastiprina cīņa pret to veikto naudas atmazgāšanu, jāveicina ASV gāzes eksports un Eiropas Savienībai ir jānovērš, ka Krievijas valsts dabasgāzes koncerns "Gazprom" ļaunprātīgi izmanto savu dominējošo stāvokli tirgū.

BNS


Dalies ar šo ziņu