Jānis Sārts: Latvijas armija izgājusi cauri sāpīgām reformām, šodien tā ir daudz efektīvāka

Viedoklis
Sargs.lv

Jānis Sārts: Latvijas armija izgājusi cauri sāpīgām reformām, šodien tā ir daudz efektīvāka

Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Sārts 20.-21.aprīlī darba vizītē apmeklēja Čehiju, kur iepazīstināja kolēģus ar veiksmīgajām Latvijas Aizsardzības sistēmas reformām:

2007.gadā Latvija bija straujāk augošā ekonomika Eiropā. Tikai divus gadus vēlāk valsts stāvēja bankrota priekšā. Smagā krīze skāra arī armiju. Mēs to uztvērām kā iespēju veidot sistēmu, kas būtu veselīgāka un darbotos prasmīgāk nekā iepriekšējā.

Reforma bija tā vērta.

Pat 2008.gadā Latvija aizsardzībai atvēlēja 1,5% no IKP un ierindojās starp „bagātākajām” NATO dalībvalstīm. Gadu vēlāk aizsardzības budžets samazinājās par 40%, bet tad vēl vairāk. Tajā brīdī Latvijas Republikas Aizsardzības ministrija izšķīrās par radikālu un ātru reformu. Mēs nevēlējāmies visaptverošu samazināšanu. Mēs izvēlējāmies tādu pašu pieeju kā tad, kad cilvēks saslimst. Drudzis un zāles iznīcina visus vīrusus, un rezultātā cilvēks ir veselāks kā jebkad.

Daļa reformas, kas ietvēra līdzīgus pasākumus kā Čehijas Aizsardzības Baltajā grāmatā, bija četru operacionālo štābu likvidācija, reformas astoņos citos štābos un pilnībā integrētas Aizsardzības ministrijas izveide. Papildus mēs samazinājām darbinieku skaitu štābos par vairāk kā trešdaļu, attiecāmies no apmēram 20% nekustamā īpašuma, izliekot to pārdošanai. Mums nācās atteikties arī no dažām prasmēm.

Pasākumi, kas daudziem sākumā nepatika – tai skaitā algas samazinājums par 20% - izrādījās pareizais lēmums. No vienas puses mēs atbrīvojāmies no dažām vadībām, bet no otras puses mēs palielinājām karavīru skaitu vienībās. Aizsardzības ministra un augsta līmeņa amatpersonu vizītes armijas vienībās palīdzēja šo reformu īstenot.

Mēs runājam ar ikvienu, ne tikai ar virsniekiem. Mums bija svarīgi izskraidot katru reformas soli aci pret aci. Domāju, ka katrs karavīrs galu galā novērtēja, ka reformas rezultātā ir mazāk vadības līmeņu un priekšplānā atrodas vienības.

Krīze pat zināmā mērā bijusi lietderīga. Pēc divu gadu cīņas, tagad varam teikt, ka ar milzīgu piepūli ir iespējams pat vissliktāko situāciju pārvērst par kaut ko pozitīvu.

Latvijas armijai tagad ir pat vairāk karavīru, ko izvietot ilgstošāk nekā līdz šim. Afganistānā, kur darbojas Latvijas vienības, šogad pat būs iespējams paplašināt to darbību.

Situācija tagad ir mums labvēlīgāka. 2011.gadā valdība piešķīra mums vairāk līdzekļu nekā iepriekšējā gadā un es ceru, ka mēs sāksim apspriest turpmāku pieaugumu budžetā. Tas ir ilgtermiņa skatījums, bet mēs runāsim par iespējām atjaunot aizsardzības budžetu 2% no IKP apmērā.

Dalies ar šo ziņu