Vēsturnieki informatīvajā materiālā skaidro 16. martu

Vēsturiski jūtīgie jautājumi
Sargs.lv
16. marts
Foto: Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija

Pēdējos gados 16. martu atsevišķas sabiedriskās organizācijas izmantojušas, lai izvirzītu nepatiesas apsūdzības pret Latviju un latviešiem, tostarp par nacisma atdzimšanu un tā atbalstīšanu. Šādi nepatiesi apmelojumi tiek izteikti un izplatīti ar nolūku starptautiski diskreditēt Latvijas valsti. Tādēļ šogad, tuvojoties 16. martam, Latvijas Vēstures mazās bibliotēkas atbalsta fondā izstrādāts īpašs informatīvais materiāls, kurā skaidrots šis datums, kā arī norādīts uz pēdējos gados ap to radītās ažiotāžas mērķtiecīgo un kaitīgo dabu.

Vēsturnieki informatīvajā materiālā skaidro 16. martu

Informatīvajā materiālā skaidrots, ka Latviešu leģions Otrā pasaules kara laikā tika izveidots nelikumīgi.

Nacistiskā Vācija, pārkāpjot 1907. gada Hāgas starptautisko konvenciju par kara vešanas noteikumiem, nelikumīgi mobilizēja Latvijas iedzīvotājus savos bruņotajos spēkos. Iesauca ap 115 000 jaunu vīriešu, bojā gāja vairāk nekā 25 000 – 30 000 karavīru. Pēc kara daudzus dzīvi palikušos padomju okupācijas režīms represēja un sodīja.

Vēsturnieki atgādina, ka vēsturiski par šo nodarījumu atbildīgas ir Padomju Savienība un nacistiskā Vācija, kuras uzsāka karu un okupācijas apstākļos nelikumīgi mobilizēja Latvijas iedzīvotājus savās armijās, un neviens no karavīriem nav atzīts par vainīgu kara noziegumos Leģiona sastāvā.

Materiālā atzīmēta arī Krievijas masu mediju 16. marta pasākumu Latvijā interpretācija atbilstoši saviem propagandas nolūkiem. Proti, - informācija par Latviešu leģionu tiek balstīta uz vēsturiskajai patiesībai neatbilstošiem faktiem un to izskaidrojumiem. Arī Krievijas valsts amatpersonas ik gadu publiskajā telpā aktīvi pauž savu viedokli par Latvijā atzīmēto atceres dienu, tās dalībniekus dēvējot par neonacistiem. Visas šīs darbības ir daļa no informatīvā kara, ko ar īpašu intensitāti pēdējā laikā turpina īstenot Krievija, norāda vēsturnieki.

Dalies ar šo ziņu