Pirmajai Jūras spēku vienībai – Jūras spēku mācību centram – 20.gadadiena

Vēsture
300E79CC1AF746C7A0DC9C35AF8CF2EE.jpg

Pirmajai Jūras spēku vienībai – Jūras spēku mācību centram – 20.gadadiena

Pirms divdesmit gadiem vienlaicīgi ar Latvijas atjaunošanu tika uzsākta pirmo Nacionālo bruņoto spēku vienību izveide. Viena no tām bija Jūras spēku mācību centrs - pirmā atjaunotā Jūras spēku apakšvienība, kas apmācīja jūras robežsargus. Raugoties vēsturē, Jūras spēku mācību centram tika sākotnēji uzticēti atbildīgi uzdevumi - Jūras spēku izveidošana, personāla sagatavošana un obligātajā dienestā iesaukto karavīru apmācība. Šos uzdevumus mācību centrs sekmīgi īstenoja, veidojot pamatu turpmākajai Latvijas jūras spēku attīstībai. Pēc divdesmit gadiem mācību centrs  var lepoties ar divām skolām - Ūdenslīdēju skolu un Jūrniecības un taktikas skolu, kas sniedz ieguldījumu profesionālu karavīru sagatavošanai dienestam Jūras spēku flotilē.

Jūras spēku Mācību centrs tika izveidots 1991.gada 1.oktobrī 

saskaņā ar Latvijas Republikas Izglītības ministrijas pavēli Nr.412 „Par Jūras spēku Mācību centra izveidošanu Liepājas Jūras koledžā”, kur mācības uzsāka jūras robežsargi.

 

Attēlā: Ivars Virga pieņem zvērestu no Normunda Kinta. Foto no I. Lešinska personīgā arhīva


Pirmo pastāvēšanas gadu Jūras spēku mācību centrs bija tiešā Aizsardzības ministrijas pakļautībā un pildīja tās noteiktos uzdevumus, kā rezultātā 1992.gada 8. februārī notika pirmā iesaukuma zvērests. No 1992.gada 28.augusta līdz 1993.gada 12.janvārim Mācību centrs bija iekļauts Latvijas Republikas Jūras spēku Liepājas divizionā, bet no 1993.gada janvāra Jūras spēku Mācību centra personālsastāvs tika pārcelts un apstiprināts Jūras spēku Dienvidu rajona štatos.

Ar 1994.gada 1.septembri Jūras spēku mācību centram piešķirts juridiskas personas statuss un nosaukums papildināts ar vārdu „Liepājas”, turpmāk - Jūras spēku Liepājas Mācību centrs, kurš atdalās no Dienvidu rajona un maina dislokācijas vietu uz Karostu, Atmodas bulvāri 9.

 

Attēlā: Jūrnieku grupa, kas pirmie pieņēma zvērestu. Pirmais no labās O.Veidelis, vēlāk Jūras spēku galvenais bocmanis. Foto no I. Lešinska personīgā arhīva


Jūras spēku Mācību centra 4 gadu jubilejā 1995.gadā tiek iesvētīts Jūras spēku mācību centra karogs. 1997. gada jūlijā Jūras Spēku komandieris G. A. Zeibots apstiprina Jūras spēku Mācību centra krūšu zīmi. Savukārt 1997.gada 1.jūlijā Jūras spēku Liepājas mācību centrs tiek pārdēvēts par Jūras spēku Mācību centru, iekļaujot tajā Jūras spēku veselības aprūpes centru.

Ievērojama Mācību centra izaugsme notika pēc Jūras spēku iesaistīšanos BALTRON projektā, kam šobrīd jau ir starptautiska nozīme. 2000.gada 1.decembrī Jūras spēku Mācību centrā atklāja BALTRON Pretmīnu skolu. Projekts tapa 1999.gadā un tika realizēts 2000.gada novembrī sadarbībā ar Vācijas un Latvijas Aizsardzības ministrijām.

Savukārt 1999.gadā Baltijas valstu Jūras spēku vadība vienojās par vienota ūdenslīdēju mācību centra izveidošanu Liepājā, izmantojot par bāzi Latvijas Jūras spēku Mācību centra infrastruktūru.

Jūras spēku Mācību centra Ūdenslīdēju skola tiek atklāta 2001.gada 5.septembrī, un tā ir vienīgā šāda veida mācību iestāde Baltijas valstīs.

 Pirmais kuģu ūdenslīdēju kurss notika 2001.gadā no 10.septembra līdz 12.oktobrim. Šeit tiek gatavoti ūdenslīdēji no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Skola gatavo divu veidu speciālistus: kuģu ūdenslīdējus un ūdenslīdējus atmīnētājus.

2003.gads Jūras spēku Mācību centram bija norisēm bagāts, jo pēc vairāku gadu pārtraukuma, Mācību centrā tika atjaunota jauniesaucamo karavīru uzņemšana obligātajā militārajā dienestā. Tādejādi līdz 2005.gada oktobrim notika 11 iesaukumi.

Attēlā: Jūrniekus apsveic Latvijas kara flotes veterāns Hugo Legzdiņš. Pirmais no labās Gaidis Zeibots, vēlāk NBS komandieris, viceadmirālis. Foto no I. Lešinska personīgā arhīva.


Savā pastāvēšanas laikā Mācību centrs ir sniedzis teorētisko, praktisko un metodisko atbalstu bruņoto spēku struktūrvienībām, sagatavojot profesionālus karavīrus dienestam Jūras spēku flotilē un bruņotajos spēkos. Šobrīd Jūras spēku mācību centra darbu nodrošina un vada 10 virsnieki, 21 instruktors un viens civilais darbinieks. Laikā no 1992.gada līdz 2011.gadam ir apmācītas 11802 personas.


 

Nenoliedzami Jūras spēku Mācību centrs ir attīstījies un pilnveidojies pateicoties Mācību centra personālsastāvam

. Lielu ieguldījumu vienības attīstībā devuši tās pirmie vadītāji - pirmais priekšnieks Liepājas Jūrniecības koledžas direktors Ivars Virga, vēlāk šajā amatā stājās Mārtiņš Zemžāns, kuru vēlāk nomainīja Ivars Vilcāns un Armands Pauris. Nākamo komandieru vadībā notika iekļaušanas BALTRON projektā, to veicināja jūras kapteiņi Vladimirs Dreimanis un Rimants Štrimaitis, kā arī rezerves komandkapteinis Andrejs Zvaigzne. Savukārt komandieri rezerves komandkapteinis Ainārs Fiļipovičs un komandkapteinis Kaspars Zelčs, vadot personālsastāvu, nodrošināja apmācības procesa pilnveidošanu.

Kopš 2010.gada oktobra Mācību centra komandieris ir kapteiņleitnants Uldis Zupa.

 

Dalies ar šo ziņu