Latviešu strēlnieku pastkartes

Vēsture
CD6E584EBEFE41008009D6D3D2951ED7.jpg

Latviešu strēlnieku pastkartes

Katru gadu mēs atceramies slavenās Ziemassvētku kaujas. Un ejam svētceļojumā uz Rīgas un citiem brāļu kapiem. Pārlapojot pastkaršu krājumus, mēs atceramies varonības un slavas apvītos strēlnieku laikus.

Lai propagandētu latviešu strēlnieku ideju, 1916. gadā Latviešu strēlnieku bataljonu organizācijas komiteja (izveidota 1915. gadā) vērsās pie latviešu māksliniekiem ar aicinājumu, lai viņi ar mākslas paņēmieniem īstenotu šo uzdevumu. Atsaucās vairāki mākslinieki, kā arī izdevēji. Tā ievērojamais latviešu grafiķis Rihards Zariņš minētā komitejas uzdevumā zīmējis vairākas pastkartes. Pastkartē attēloto parasti pa pildināja arī dzejolis.

Rihards Zariņš zīmējis arī vairākas strēlniekiem domātas Ziemassvētku kartītes. Otrs no māksliniekiem, kam tika uzticēta šo pastkaršu zīmēšana, bija gleznotājs un grafiķis Roberts Tillbergs. Viņš veidojis aptuveni astoņas propagandas pastkartes. Latviešu strēlnieku bataljonu organizācijas komiteja izdeva arī atklātni, kurā attēlota strēlnieku bataljona krūšu nozīme. 

1915. gadā Rīgā, P. Slavinska apgādā, tika iespiesta pastkarte ar fotogrāfiju „Brīvprātīgo pieteikšanās strēlnieku bataljonos” un dzejolis „Es karā aiziedams”. No darbības strēlnieku labā neatpaliek arī izdevniecības „Dūnis” Valmierā un „Kukurs” Rīgā. Mākslinieku R. Zariņa un R. Tillberga atklātnes iespiestas Pēterburgā.

Strēlnieku tematikai savos darbos pievērsušies arī mākslinieki Alberts Kronenbergs, Ansis Cīrulis, Kārlis Baltgailis un Jānis Rozentāls.

Gunārs Kušķis
Pastkartes no personīgās kolekcijas

Dalies ar šo ziņu