Tapis dokumentāls stāsts par latviešu strēlniekiem ”Zem latviešu karogiem. Varoņu dzimšana””

Kultūra
Sargs.lv
strēlnieki
Foto: ekrānšāviņš no filmas

Pieminot latviešu brīvprātīgo strēlnieku bataljonu veidošanās simtgadi, ar Rekrutēšanas un jaunsardzes centra atbalstu tapusi dokumentālā filma “Zem latviešu karogiem. Varoņu dzimšana”, kas ir dokumentāls stāsts par latviešu strēlnieku bataljonu veidošanos, parādot strēlnieku gaitu vēsturi pirmajos kara gados.

Tapis dokumentāls stāsts par latviešu strēlniekiem ”Zem latviešu karogiem. Varoņu dzimšana””

Pirmais pasaules karš bija Eiropas vēstures pavērsiena punkts, un tāds tas bija arī Latvijas vēsturē. Jau 1915. gadā karš plosās visā Eiropā, un tā gada vasarā aizsākās arī stāsts par  varonīgajiem latviešu strēlniekiem. Tūkstošiem brīvprātīgo Latvijā pirms simts gadiem iesaistījās armijā un dibināja savas nacionālās vienības. Brīvprātīgi stāties pretī ienaidniekam plecu pie pleca ar saviem tautiešiem vēlējās tūkstošiem vīru.

Latviešu strēlnieku varonība bija izslavēta visā Krievijas impērijas teritorijā un vēl aiz tās robežām. Jau kara pirmajās dienās Krievijas laikraksti rakstīja, ka “starp karaspēka daļām latvju bataljoni ieņēma vienu no pirmajām vietām. Laba apkārtnes pazīšana, apziņa, ka viņi aizstāv dzimto zemi – tas padarīja latvju pulkus nelokāmus pat visnelabvēlīgākajos apstākļos. ”Ziemassvētku kaujas, Ložmetējkalns, Nāves salas notikumi ietver traģiskas un varonīgas liecības par latviešu strēlniekiem. Līdzās Pirmā pasaules kara notikumiem Latvijā patiesībā norisinājās vēl kāda cīņa – cīņa par latviešu pašapziņu un tolaik arī no strēlnieku cīņas gara dzima cerība par savas valsts izveidi.

Filmas scenārija autors ir Guntars Graiksts, stāstnieks aktieris un mūziķis  - Edgars Lipors, režisori -  Juris Pakalniņš un Gints Grūbe, operators - Andrejs Verhoustinskis, bet montāžas režisors - Armands Začs.

Filmā izmantoti unikāli Latvijas Kara muzeja foto materiāli, kas parāda latviešu karavīru ikdienu ierakumos un kaujas laukā. Filmas scenārijs veidots pēc latviešu strēlnieku, viņu tuvinieku un laikabiedru atmiņām. Filma tapusi ar Rekrutēšanas un jaunsardzes centra atbalstu.

Pirmizrādi dokumentālā filma piedzīvoja 2015. gada 11. novembrī Latvijas Televīzijā.

Dalies ar šo ziņu