Mācības „Noble Jump” pirmo reizi pārbauda NATO Sevišķi ātras reaģēšanas vienības spējas

Ārvalstīs
Pēc aco.nato.int, atlanticcouncil.org, sargs.lv materiāliem
5842517CD7B243E0AE84937E0A4547E3.jpg

9. jūnijā Zaganas poligonā Polijā sākās NATO Sevišķi ātras reaģēšanas vienības (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF) mācības „Noble Jump”, kas ilgs līdz 19. jūnijam. Tās iekļautas alianses mācību sērijā „Allied Shield”.

Mācības „Noble Jump” pirmo reizi pārbauda NATO Sevišķi ātras reaģēšanas vienības spējas

Mācību laikā pirmo reizi tiks pārbaudītas NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas vienībā iekļauto alianses ātrās reaģēšanas apakšvienību pārvietošanas un izmantošanas spējas, kā arī trauksmes procedūras. Šajās mācībās pirmo reizi pārbaudīs arī nelielo komandvadības elementu – NATO Spēku integrācijas vienību – koncepciju.

Mācībās piedalīsies Sabiedroto spēku augstākā virspavēlniecība Eiropā, NATO Apvienoto spēku pavēlniecība Neapolē, Vācijas – Nīderlandes korpuss un vairāk nekā 2 100 karavīri no deviņām NATO dalībvalstīm – Čehijas un Nīderlandes gaisa mobilā vienība, Vācijas un Norvēģijas mehanizētie kājnieki, Polijas un Lietuvas speciālo uzdevumu vienību karavīri, Beļģijas artilērija, ASV helikopteri un Ungārijas civilmilitārās sadarbības vienība.

„NATO Reaģēšanas spēku stiprināšana ir viens no galvenajiem NATO kopējiem centieniem pielāgoties jaunajiem drošības izaicinājumiem,” norādīja NATO spēku virspavēlnieks Eiropā ģenerālis Filips Brīdlovs.

„Mācības „Noble Jump” ir izstrādātas, lai pārbaudītu NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas vienību kaujas apstākļos un nodrošinātu, ka mūsu koncepcijas un procedūras strādātu krīzes apstākļos. Ceru, ka šī diena nekad nepienāks, bet mūsu darbs ir vienmēr būt gataviem aizstāvēt aliansē dzīvojošos cilvēkus, teritoriju un vērtības,” viņš sacīja.

Par Sevišķi ātras reaģēšanas vienības izveidi dalībvalstis vienojās NATO samitā Velsā, lai uzlabotu alianses spējas reaģēt uz jaunajiem drošības izaicinājumiem. Vienība ir alianses vienots spēks, ko veido sauszemes komponents ar atbilstošām gaisa, jūras un speciālo operāciju spējām. Sevišķi ātro reaģēšanas vienību būs iespējams izvietot dažu dienu laikā, lai reaģētu uz jebkuriem izaicinājumiem, kas rastos kādā no NATO dalībvalstīm.

Mācības „Noble Jump” sniegs iespēju NATO štābam izvērtēt nesen izveidotās NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības stiprās un vājās puses. Sagaidāms, ka šogad un nākamā gada laikā sekos virkne kompleksu mācību, izmēģinājumu un izvērtējumu ar mērķi attīstīt, un ieviest NATO Sevišķi ātras reaģēšanas vienības konceptu.

Mācību laikā Sabiedroto militārais štābs arī pārbaudīs sešu NATO Spēku integrācijas vienību (NATO Force Integration Units, NFIU) koncepciju, kas patlaban tiek veidotas Baltijas valstīs, Polijā, Rumānijā un Bulgārijā. Mācību ietvaros tiks izspēlētas to funkcijas, lai turpmāk attīstītu procedūras un pārbaudītu paveikto konceptuālo darbu.

Komandvadības elementā – NATO Spēku integrācijas vienībā - Latvijā darbosies aptuveni 40 Latvijas un sabiedroto valstu karavīri. Valstu sadalījums vēl tiks precizēts, taču lielākās alianses dalībvalstis jau paudušas apņēmību iesaistīties. Tā atradīsies Rīgā. Pašlaik tiks pielāgots pagaidu risinājums, izmantojot esošās telpas. Taču pastāvīgam risinājumam būs nepieciešami rekonstrukcija, pie kuru plānošanas jau uzsākti darbi.

Jau ziņots, ka jūnijā NATO un sabiedrotie rīko virkni militāro mācību un vingrinājumu, kuri apvienoti mācību sērijā ar nosaukumu „Allied Shield”. Tajā iekļautas pirmās Sevišķi ātrās reaģēšanas vienībā iekļauto alianses ātrās reaģēšanas apakšvienību pārvietošanas mācības „Noble Jump”, sabiedroto jūras mācības „Baltops” Polijā, plašas sauszemes un gaisa mācības „Saber Strike” Baltijas valstīs un NATO Reaģēšanas spēku vadības un kontroles mācības „Trident Joust” Rumānijā.

Šajā mācību sērijā, kas jūnijā notiks gandrīz vai visā alianses teritorijā, kopumā piedalīsies apmēram 15 000 karavīru no 19 alianses dalībvalstīm un trim partnervalstīm.

Visām mācībām ir aizsardzības raksturs, un tās ir daļa no NATO atturēšanas pasākumiem, reaģējot uz izaicinājumiem NATO dienvidu un austrumu pierobežā. Aktivitātes būs vērstas uz sabiedroto un alianses partneru savietojamības un kaujas spēju pilnveidošanu. „Allied Shield” parāda, ka NATO dalībvalstīs ir vienotas savās kolektīvās drošības saistībās.

Dalies ar šo ziņu