NATO pretmīnu kuģu grupa ierodas Ventspilī

NATO
Sargs.lv
kuģis
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

9. maijā deviņi NATO 1. Pastāvīgās jūras pretmīnu grupas (SNMCMG1) kuģi ieradās Ventspilī iepriekš plānotas ostas vizītes ietvaros.

NATO pretmīnu kuģu grupa ierodas Ventspilī; piedalīsies Latvijas vadītajā mīnu iznīcināšanas operācijā „Open Spirit 2014”

Grupa, kurai pavisam nesen pievienojās arī Latvijas Jūras spēku flotiles kuģis „Viesturs”, tika nosūtīta uz Baltijas jūru, lai uzlabotu jūras drošību un palielinātu NATO reaģēšanas spējas reģionā.

Ventspils ir trešā Baltijas osta, kurā piestāj šīs grupas kuģi. 22. aprīlī NATO kuģi atstāja Ķīles ostu Vācijā, un līdz šim viesojušies Polijas pilsētā Svinojše un Lietuvas pilsētā Klaipēdā.

SNMCMG1 vada jūras kapteinis Eiriks Oterbu no Norvēģijas Jūras spēkiem, tās sastāvā ir Norvēģijas atbalsta kuģis „Valkyrien” (flagmanis),  Nīderlandes mīnu meklētājs „Makkum”, Beļģijas mīnu meklētājs „Bellis, Norvēģijas mīnu meklētājs „Otra”, Igaunijas mīnu meklētājs „Admiral Cowan”, kā arī nesen grupai pievienojušies Francijas mīnu meklētāji „Cassiopee” un „L’Aigle”, Latvijas mīnu meklētājs „Viesturs” un Lietuvas mīnu meklētājs „Skalvis”.

“Ieguldījuma palielināšana pretmīnu grupā līdz deviņiem kuģiem no septiņām NATO valstīm liecina par Alianses  apņemšanos nodrošināt spēcīgu un spējīgu klātbūtni Baltijas jūrā, lai atbalstītu NATO aizsardzības pasākumus”, norādīja viceadmirālis Kristians Kanova, NATO Apvienotās Jūras spēku pavēlniecības komandiera vietnieks.

Ostas vizītes laikā SNMCMG1 tiksies ar Latvijas Jūras spēku flotiles pārstāvjiem un citiem dalībniekiem, kas piedalās Latvijas vadīto vēsturisko mīnu iznīcināšanas mācību “Open Spirit 2014” aktīvās fāzes sagatavošanas sanāksmē.

Jau ziņots, ka no 9. līdz 22. maijam Latvijas teritoriālajos ūdeņos notiek starptautiskās Jūras spēku mācības „Open Spirit 2014”, kuru mērķis ir meklēt un iznīcināt Baltijas jūras dzelmē no Pirmā un Otrā pasaules kara saglabājušos sprādzienbīstamos priekšmetus.

Gadskārtējo mācību, kuras rotācijas kārtībā notiek kādā no Baltijas valstīm, uzdevums ir attīrīt kuģošanas ceļus un zvejošanas rajonus no jūras dzelmēs palikušajiem sprādzienbīstamajiem priekšmetiem, tādējādi samazinot iespējamos riskus. Starptautiskā operācija palīdz pilnveidot štābu, mīnu kuģu un to ūdenslīdēju – atmīnētāju komandu sadarbību un savietojamību, taktiku un procedūras.

Latvijas Jūras spēku flotiles vadītajās mācībās piedalīsies 26 kuģi, piecas ūdenslīdēju komandas un štābu personāls no 13 valstīm, kā arī divām mīnu kuģu vienībām - Baltijas valstu mīnu kuģu eskadras (BALTRON) un NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas (SNMCMG1). Mācību norisei sekos arī militārie novērotāji Turcijas un Ķīnas.

Dalies ar šo ziņu