Aizsardzības nozares vadība apbalvo Zemessardzes atbalstītājus

Sabiedrība
Sargs.lv
34E7120849E74D83BE3248837886645C.jpg
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

13. janvārī aizsardzības nozares vadība tikās ar Latvijas darba devējiem – uzņēmumu, pašvaldību un izglītības iestāžu pārstāvjiem, lai pateiktos par atbalstu Zemessardzei.

Aizsardzības nozares vadība apbalvo Zemessardzes atbalstītājus

Svinīgajā apbalvošanas ceremonijā piedalījās aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons, Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieks ģenerālmajors Leonīds Kalniņš, Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Ainārs Ozoliņš, Zemessardzes bataljonu komandieri un Latvijas darba devēji, kas snieguši atbalstu Zemessardzei.

“Šī ir jauna tradīcija, ar kuru ik gadu vēlamies godināt uzņēmumus un iestādes, kas atbalsta zemessargus. Atsaucīgi darba devēji ir nenovērtējams atbalsts zemessargiem, kuri savu brīvo laiku pavada mācībās, lai sagatavotos aizstāvēt Latviju, ja šāds brīdis pienāktu. Darba devēju atbalsts stiprina Zemessardzes kaujas spējas, vienlaikus veicinot valsts aizsardzību,” uzsvēra aizsardzības ministrs R. Bergmanis.

Aktīvākos un atsaucīgākos Zemessardzes atbalstītājus aizsardzības ministrs apbalvoja šādās nominācijās: AS “Latvijas Finieris” – nominācijā “Zemessargus visvairāk atbalstošais uzņēmums”, SIA „SWF AVOTI” – nominācijā “Uzņēmums ar vislielāko zemessargu skaitu”, AS „Latvijas Valsts meži” – nominācijā “Uzņēmums – “Zemessardzes atbalstītājs””, SIA “Media pasts” – nominācijā “Uzņēmums – “Zemessardzes popularizētājs””,  SIA „AE Partner” – nominācijā “Uzņēmums – “Celmlauzis””, SIA „RG riepas” – nominācijā “Uzņēmums – “Zemessardzes veterāns””, SIA „Ripo Fabrika” – nominācijā “Uzņēmums – “Zemessargu motivētājs”, SIA “JWJ” un SIA “Koksnes grupa” vadītāju Jāni Vilciņu – nominācijā “Uzņēmējs – “Zemessardzes stiprinātājs””, Krāslavas Valsts ģimnāziju un Oskara Kalpaka Liepājas 15.vidusskolu – nominācijā “Mācību iestāde – “Izglītotājs par Zemessardzi”” un Smiltenes novada domi, Blomes pagasta pārvaldi un Dobeles novada domi – nominācijā “Aktīvākā Zemessardzes atbalstītāja pašvaldība”.

Latvijas uzņēmumi un iestādes apbalvošanai tika izvēlētas, balstoties uz 2016. gada nogalē zemessargu vidū veiktās aptaujas “Par Latvijas darba devēju atbalstu Zemessardzei” rezultātiem.

Zemessardzes likuma, kas stājās spēkā 2010. gada 1. septembrī, 6. pantā, kas regulē dienesta izpildi, noteikts, ka darba devējs vai izglītības iestāde atbrīvo Zemessardzes dienestā iesaistīto zemessargu no darba pienākumu pildīšanas vai mācībām (studijām), neizmaksājot viņam darba samaksu, bet saglabājot darba (amata) vietu vai tiesības turpināt mācības līdz piecām darba dienām gadā zemessarga apmācībai un līdz piecām darba dienām gadā Zemessardzes uzdevumu pildīšanai, bet ārkārtējās situācijas vai izņēmuma stāvokļa izsludināšanas gadījumā — līdz ārkārtējās situācijas vai izņēmuma stāvokļa atcelšanai, kā arī līdz pusotram gadam dalībai starptautiskajā operācijā vai ātrās reaģēšanas spēkos un tam nepieciešamajai apmācībai un līdz pusotram gadam, ja zemessargam uzdots pildīt prombūtnē esoša karavīra vai vakanta amata pienākumus Nacionālajos bruņotajos spēkos. 

Savukārt Darba likuma 153. pantā noteikts, ka darba devējs piešķir atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas darbiniekam, kurš pilda dienestu Latvijas Republikas Zemessardzē, ja par viņa iesaisti Zemessardzes uzdevumu izpildē vai apmācībā darba devēju informē Zemessardzes vienības komandieris dienestu Zemessardzē regulējošos normatīvajos aktos noteiktajā termiņā un kārtībā. Atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas piešķir uz Zemessardzes vienības komandiera izziņā norādīto laiku. Darbiniekam, kurš izmanto minēto atvaļinājumu, tiek saglabāts iepriekšējais darbs. Ja tas nav iespējams, darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar darbiniekam ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem.

Saeima, grozot likumu "Par uzņēmumu ienākuma nodokli", noteica nodokļu atvieglojumus darba devējiem, kas nodarbina zemessargus. Grozījumi stājās spēkā vēl 2011.gada 1.janvārī. Likuma 6.panta, kas regulē apliekamā ienākuma koriģēšanu, 18.daļā noteikts, ka nodokļa maksātājs, kas nodarbina darbinieku, kurš dienē Zemessardzē, taksācijas perioda apliekamo ienākumu var samazināt par to darbinieka darba algas summas daļu, kura attiecīgajam darbiniekam tiek aprēķināta par Zemessardzes dienesta uzdevumu pildīšanā vai apmācībā iesaistītā zemessarga aizvietošanu un kura šajā periodā nepārsniedz aizvietotā zemessarga darba līgumā noteikto atlīdzību atbilstoši aizvietošanas periodam. Apliekamo ienākumu var samazināt atbilstoši šīs daļas noteikumiem, ja darbinieks, kurš dienē Zemessardzē, ir bijis darba tiesiskajās attiecībās ar nodokļa maksātāju vairāk nekā trīs mēnešus (pirms Zemessardzes dienesta uzdevumu pildīšanas vai mācību uzsākšanas dienas).

Dalies ar šo ziņu