Ādažos atklātas mācības "Saber Strike" 2015

Militārās mācības
Sargs.lv
Saber Strike
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

8. jūnijā Ādažu bāzē norisinājās starptautisko mācību „Saber Strike 2015” svinīgā atklāšanas ceremonija, kurā piedalījās Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Ādažos atklātas mācības "Saber Strike" 2015

„Mācību laikā Latvijā tiks apmācīti sauszemes un gaisa spēki, lai attīstītu spēju ātri reaģēt krīzes situācijās, kur un kad tas nepieciešams. Esošā drošības situācija pieprasa izcilu savstarpējo savietojamību un sadarbību, un mēs to varam sasniegt, tikai trenējoties kopā,” savā uzrunā teica  komandieris. "Neviena nācija nevar viena pati stāties pretī pašreizējiem izaicinājumiem, tāpēc mums visiem ir jāstrādā un jātrenējas kopā, lai  veicinātu reģionālo stabilitāti."

Atklāšanas pasākumā Baltijas bataljonu pārstāvēja tajā iesaistītie Latvijas, Lietuvas un Igaunijas karavīri. Britu vadīto Ziemeļvalstu bataljonu pārstāvēja Somijas, Norvēģijas, Amerikas Savienoto valstu (ASV) un Lielbritānijas vienības. Parādē piedalījās arī NBS Štāba bataljona karavīri un Zemessardzes 27. kājnieku bataljona zemessargi, kuri mācībās iejutīsies nosacītā pretinieka lomā.  No militārās tehnikas bija apskatāmas divas Somijas bruņumašīnas ar mīnmetējiem. Pāri atklāšanas ceremoniju pārlidoja arī divas ASV Gaisa spēku lidmašīnas A-10C, kas sākot no 15.-19. jūnijam veiks zemos lidojumus Latvijas gaisa telpā.

Ādažu poligonā un tam pieguļošajā teritorijā 8. jūnijā sākas lauka taktiskais vingrinājums, kurā piedalīsies vairāk nekā 1000 karavīru. Vingrinājuma laikā notiks arī Baltijas bataljona nacionālā līmeņa sertificēšana dalībai NATO Reaģēšanas spēkos.

No 8. līdz 19. jūnijam Baltijas valstīs un Polijā norisinās militārās mācības „Saber Strike”, kurās piedalās vairāk nekā 6000 karavīru no Kanādas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Vācijas, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Polijas, Portugāles, Slovēnijas, Lielbritānijas un ASV.

„Saber Strike” ir ikgadējas ASV vadītas apvienotās sauszemes un gaisa spēku mācības, kas tiek organizētas kopš 2010.gada. Tās ir iekļautas arī NATO vadīto mācību sērijā „Allied Shield”.

Dalies ar šo ziņu