„Baltops” viesu dienā ASV jūras kājnieki desantējas Vārves krastā no kuģa “USS Arlington”

Militārās mācības
Sargs.lv
ASV
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

6. jūnijā Ventspils novada Vārves pagastā notika starptautisko jūras spēku mācību “Baltops” viesu diena, kuru apmeklēja NATO jūras komponenta komandieris, ASV 6.flotes komandieris viceadmirālis Kristofers Greidijs, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Leonīds Kalniņš, ASV vēstnieces Latvijā vietniece Šarona Hadsone-Dīna, kā arī citas augstas ārvalstu un Latvijas amatpersonas.

„Baltops” viesu dienā ASV jūras kājnieki desantējas Vārves krastā no kuģa “USS Arlington”

Viesi novēroja ASV jūras kājnieku desantēšanās operāciju krastā ar amfībijām no ASV desanta kuģa USS Arlington. Operācijā piedalījās ASV rezerves jūras kājnieki no Teksasas.

 “Man ir liels prieks, ka varam trenēties kopā ar Latvijas zemessargiem un Jūras spēku flotiles karavīriem, kas piedalās mācībās “Baltops”. Šodien jūs redzējāt apvienoto gaisa un jūras spēku operāciju,  kuras ietvaros bumbvedējs B-52 sniedza gaisa atbalstu, savukārt jūras kājnieki ar amfībijām veica uzbrukumu,” stāsta NATO jūras komponenta komandieris, ASV 6.flotes komandieris viceadmirālis Kristofers Greidijs. “Jūs šodien redzējāt spēcīgu apliecinājumu mūsu spējām un apņēmībai aizsargāt sabiedrotos Baltijas jūras reģionā, un atturēt jebkādu agresiju.”

“Piedalīties mācībās kopā ar ASV armiju un jūras kājniekiem ir lieliska iespēja mums uzlabot mūsu sadarbību un profesionālās spējas,” atzina Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Leonīds Kalniņš, vērtējot Latvijas zemessargu un karavīru dalību mācībās “Baltops”.

“Mums ir jātrenējas veikt krasta aizsardzību – tas ir viens no Nacionālo bruņoto spēku uzdevumiem. Šīs mācības, tai skaitā desanta uzdevums, ir vērtīga pieredze mums visiem - no zemessargiem līdz plānotājiem,” uzsver pulkvedis Gunārs Kauliņš.

Amfībijas var gan nogādāt karavīrus krastā, gan sniegt uguns atbalstu. Tās var izmantot ne tikai militārajām vajadzībām, bet arī sniedzot atbalstu krīžu situācijās. Pirmajā uzbrukuma vilnī no desanta kuģa devās astoņas amfībijas, otrajā – sešas. 

Mācību scenārija ietvaros operācijā piedalījās arī Zemessardzes 46.kājnieku bataljona zemessargi. Viens kājnieku vads ar ložmetējiem un prettanku ieročiem “Carl Gustav” veica krasta aizsardzību, nocietinoties krasta pozīcijās. Lai nenodarītu kaitējumu kāpām, aizsardzības pozīcijas tika izvietotas uz kāpām. Pēc scenārija ietvaros veiktā uzbrukuma zemessargi atkāpās uz galvenajām pozīcijām, kur turpināja pildīt aizsardzības uzdevumus.

Amfībijas neizbrauca kāpas, tādējādi videi netika nodarīts nekāds kaitējums.

Mācību viesu dienā pārlidojumu veica arī ASV B-52 bumbvedējs.

Šī ir pirmā no trim desanta operācijām, kas notiks mācību “Baltops 2017” laikā.

Vārves pagasta jūras krastā desanta operācija notika jau 2010.gadā, arī mācību “Baltops” ietvaros.

No šā gada 1. līdz 16.jūnijam Jūras spēku flotiles vadītā Baltijas valstu mīnu kuģu eskadra (BALTRON) un Jūras spēku flotiles taktiskā līmeņa štābs piedalās vienās no lielākajām jūras mācībām “Baltops”, kas ASV vadībā Baltijas jūrā notiek kopš 1972.gada.

Starptautiskajās mācībās „Baltops”, kuras šogad notiek jau 45.reizi, Latvijas bruņoto spēkus pārstāv Jūras spēku flotiles kuģis A90 "Varonis", kas vienlaikus tiek izmantots kā BALTRON štāba platforma un Mīnu kuģu ekskadras kuģis M08 „Rūsiņš” kā štāba platforma Jūras spēku flotiles taktiskā līmeņa štābam. Mācību laikā BALTRON ekskadras štābu, kurā savus pienākumus pilda Latvijas un Lietuvas virsnieki, ir pastiprināts ar pretmīnu speciālistiem no Polijas un Zviedrijas.

“BALTOPS” ir ikgadējas mācības, kas norisinās Baltijas jūrā, sniedzot iespēju NATO un reģionālajiem partneriem stiprināt savstarpējo spēku savietojamību, trenējoties veikt kombinētus taktiskos manevrus dažādos mācību scenārijos. Šogad mācībās piedalās Sabiedroto un partnervalstu gaisa, jūras un sauszemes spēki no 14 valstīm – ASV, Beļģijas, Dānijas, Igaunijas, Francijas, Latvijas, Lielbritānijas, Lietuvas, Nīderlandes, Norvēģijas, Polijas, Vācijas, kā arī NATO partnervalstīm - Somijas un Zviedrijas. Latvija mācībās “BALTOPS” piedalās kopš 1996.gada.

Mācībās piedalās 4000 karavīru, 50 kuģu un zemūdeņu, un vairāk nekā 50 gaisa kuģu. Mācību mērķis ir veicināt sadarbību un savietojamību, stiprināt spējas strauji reaģēt, izmantojot visu spēku veidu spējas, kā arī demonstrēt sabiedroto un partnervalstu apņēmību nodrošināt stabilitāti un, ja tas būtu nepieciešams, aizstāvēt Baltijas jūras reģionu.

Mācības “BALTOPS” sāksies Ščecinā, Polijā un jau tradicionāli noslēgsies Ķīlē, Vācijā.

Dalies ar šo ziņu