Igaunijā izstrādāts jauns valsts aizsardzības likums

Ārvalstīs
Sargs.lv
Igaunijas karavīri
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Igaunijas Aizsardzības ministrija ir izstrādājusi jaunu Valsts aizsardzības likumu, kas pēc pieņemšanas aizstās Kara laika valsts aizsardzības likumu, Miera laika valsts aizsardzības likumu un Starptautiskās militārās sadarbības likumu.

Igaunijā izstrādāts jauns valsts aizsardzības likums

Valsts aizsardzības likumā ir izklāstīts, cik plaša ir plānota valsts aizsardzība miera laikā un kā tā tiek pārvaldīta kara laikā. Igaunijas Aizsardzības ministrija norādīja, ka jaunais likums garantē labāku sagatavotību stāties pretī mūslaiku drošības draudiem un ļauj strauji reaģēt uz draudiem, kas rodas ātri.

Jaunajā likumā premjerministram un valdībai ir dota lielāka nozīme valsts aizsardzības plānošanā un pārvaldībā, kā arī Valsts kanceleja pilnvarota kā atbildīgā institūcija par atbalsta sniegšanu valdībai un tās vadītājam šajos jautājumos.

Likuma projektā izklāstīti dažādi līmeņi valsts mēroga gatavībai no vispārējas aizsardzības gatavības miera laikā līdz karastāvoklim un mobilizācijai. Tajā norādīts vispārējs plānošanas modelis varas izpildinstitūcijām, kurās uzskaitīti visu institūciju pienākumi, tiesības un darbības dažādu gatavības līmeņu laikā.

Tāpat tas sniedz iespējas organizēt papildu rezervistu mācības miera laikā, kas būtu nepieciešamas, lai pārbaudītu valsts spējas aizsargāties situācijā, kad mobilizācijas izsludināšana vēl nav piemērota.

Igaunijas aizsardzības ministrs Svens Miksers norādīja, ka pašreizējā drošības vidē Igauniju skarošie draudi ir dažādāki nekā vien tīrs militārs uzbrukums.

"Tādēļ Igaunija arī pakāpeniski pāriet uz visaptverošu valsts aizsardzības uzskatu, kur militārā valsts aizsardzība ir tikai daļa no valsts aizsardzības jomām. Arī jaunais Valsts aizsardzības likums ir izstrādāts, pamatojoties uz principiem, atbilstoši kuriem visa aizsardzības sistēma tiek organizēta un pārvaldīta miera laikā un kara laikā," paskaidroja ministrs.

Likumprojektu izstrādāja darba grupa Igaunijas Aizsardzības ministrijas vadībā, kurā ietilpa visu atbilstoši ministriju un valsts institūciju pārstāvji.

Dalies ar šo ziņu